Ще один ревізор в ОМС

Цьогоріч до органів місцевого самоврядування та розпорядників за коштами місцевого бюджету може завітати такий орган контролю, як Рахункова палата. Раніше вона контролювала використання коштів місцевих бюджетів у частині трансфертів з державного бюджету. Тепер її повноваження розширились.

Під час державного зовнішнього фінансового контролю (аудиту) Рахункова палата перевірятиме:

  • чи законно та в повному обсязі нараховано, своєчасно сплачено і зараховано до місцевих бюджетів закріплені за ОМС та розпорядниками коштів місцевого бюджету загальнодержавні податки і збори або їх частки;
  • чи правильно визначено та розподілено, своєчасно і в повному обсязі перераховано трансферти між державним та місцевими бюджетами, чи законно та ефективно використані такі трансферти розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів за видатками місцевих бюджетів;
  • чи законно та ефективно використали кошти місцевих бюджетів у частині видатків, які визначаються функціями держави і передані на виконання АР Крим та місцевому самоврядуванню.

Установа чи орган місцевого самоврядування, держорган може отримати запит від Рахункової палати щодо інформації і копій документів з означених питань. Таке право закріплене у частині другій статті 15 Закону України «Про Рахункову палату» від 02.07.2015 № 576-VIII. Тож установа зобов’язана задовольнити такий запит.

Інші бюджетні новації 2019-го

Ще один ревізор в ОМС
Іван Левадськийексперт з бухобліку та оподаткування в бюджетній сфері, Київ
Які ще повноваження має новий контролер органів місцевого самоврядування, як змінилося джерело надходжень для доходів місцевих бюджетів, куди і хто витрачатиме кошти Державного фонду регіонального розвитку?

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

відпустка на дітей заява

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді