Форма 10-ПОІ - звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів

Автор
експерт з трудових відносин
Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів: ➤ бланк 10-ПОІ ➤ зразок заповнення ➤ інструкція заповнення ➤ хто складає ➤ термін подання ➤ куди подавати ➤ відповідальність за неподання

Хто складає Звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів

Складання Звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів до 2023 року регулював Закон «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.1991 № 875 (далі — Закон № 875). Він визначає (ч. 1 ст. 19) норматив для роботодавців щодо забезпечення робочими місцями осіб з інвалідністю:

Хто подає Звіт та норма з працевлаштування осіб з інвалідністю

Середньооблікова чисельність штатних працівників

Норматив про працевлаштуванню

8-25

1 місце

≥ 25

4%

 

Але з 2023 року все змінилося – пишуть експерти журналу «Головбух БЮДЖЕТ»:

  1. З частини третьої статті 18 Закону № 875 вилучили норму, яка приписувала звітувати до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (ФСС інвалідів) про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю за формою № 10-ПОІ. Тепер роботодавці не будуть власноруч обчислювати норматив і нараховувати собі штрафи за його недотримання.
  2. Статтю 19 Закону № 875 виклали у новій редакції, автоматизувавши цей процес. Тепер ПФУ надає ФСС інвалідів інформацію про створення роботодавцями робочих місць для осіб з інвалідністю та про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю. Саме ця інформація необхідна, щоб обчислювати кількість робочих місць для працевлаштування таких осіб згідно з нормативом. Реєструватися у ФСС інвалідів також не потрібно.

Як порахувати кількість працівників у Звіті 10-ПОІ

Визначальною для подачі звіту є саме кількість працівників. Як її рахувати — пояснює Інструкція від Держкомстату від 28.09.2005 № 286 (далі – Інструкція № 286). Цю цифру має містити також Звіт з праці за формою № 1ПВ, тож можна взяти її звідти. 

Звіт про вакансії за новою формою № 3-ПН: два способи + два зразки

Швидко порахувати СКШП допоможуть калькулятори:

Форма 10-ПОІ - звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів

РОЗРАХУВАТИ ►►►

 

Форма 10-ПОІ - звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів

РОЗРАХУВАТИ ►►►

Зважайте, що тепер треба окремо рахувати СКШП за статтю, віком та місцем проживання (п. 67 Інструкції № 591).

Звіт про виконання нормативу з працевлаштування інвалідів - термін подачі 

Термін подання Звіту незмінний — не пізніше ніж 1 березня року, наступного за звітним, тобто за 2021 рік треба відзвітувати до 1 березня 2022 року. Тож саме час братися до роботи.

З 2023 року подання звіту припинено.

 

Форма Звіту 10-ПОІ - правила заповнення

Заповніть усі порожні рядки й графи. Якщо немає даних, проставляйте прочерк

 

Куди подавати Звіт № 10-ПОІ

З 2023 року звіт про працевлаштування осіб з інвалідністю автоматизовано: ПФУ самостійно передає дані про працевлаштування та зайнятість інвалідів.

Відповідальність за неподання Звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів

За неподання передбачена адміністративна відповідальність — від 170 до 340 грн. Штраф може бути застосований тільки протягом трьох місяців (ст. 38 КЗпАП). Протокол мають складати представники Держпраці.

Якщо було порушено норматив і не сплачено штраф (адміністративно-господарську санкцію), доведеться все одно подати Звіт та вказати в ньому цей штраф самостійно. Всім, окрім бюджетних установ і неприбуткових організацій, які цей штраф не платять.

При невчасній сплаті включається ще й пеня у розмірі 120% ставки НБУ (п. 3.4 і п. 3.6 Порядку з наказу Мінсоцполітики від 15.05.2007 № 223). Штраф розраховується на основі середньорічної зарплати штатного працівника.

 

Звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів форма 10-ПОІ - бланк, зразок

Форма 10-ПОІ - звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів

СКАЧАТИ ЗРАЗОК БЕЗПЛАТНО

 

Форма 10-ПОІ - звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів

СКАЧАТИ ЗРАЗОК БЕЗПЛАТНО

 

 

 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Праця та зарплата"

акційна передплата журналів для бухгалтерів

Весняні дива для бухгалтерів! Оформлюйте передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»платіть за 10 місяців, а користуйтеся цілий рік!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді