Корисно знати: як придбати арештоване майно через електронні торги

Автор
екс-головний редактор журналу "Конкуренція. Вісник Антимонопольного комітету України"
Якщо ви, читач «Бюджетник», вирішили придбати на аукціоні майно, яке було арештоване державою, то маємо для вас деякі поради щодо підготовки та проведення таких електронних торгів (аукціонів).

То ж розпочинаємо екскурс.

Нове у кваліфікації учасників процедури закупівлі

На сьогодні аукціони з продажу арештованого майна в Україні працюють через Інтернет мережу на базі системи електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ). Діяльність системи регулюється Порядком реалізації арештованого майна від 29 вересня 2016 року, хоча розпочала роботу з серпня 2014 року на всій території України.

Зазначимо, що крім арештованого майна завдяки СЕТАМу реалізовуються активи банків-банкрутів та підприємств, а також фізичних та юридичних осіб у рамках проекту добровільної реалізації майна.

Розпочнемо з етапу підготовки майна до продажу

Перш ніж передати майно до продажу на аукціоні, потрібно визначити їх вартість (згідно з ЗУ “Про виконавче провадження”), а також почекати до завершення терміну оскарження такої оцінки (10 днів).

Важливо знати, що державні виконавці мають лише 5 робочих днів на підготовку документів, необхідних для реалізації визначеного майна, і ще 3 дні триває перевірка документів регіональними органами ДВС та 3 дні на усунення недоліків.

Завершивши перевірку, Організатор вносить до Системи інформацію про майно та формує лот торгів на підставі отриманої ним заявки не пізніше ніж на другий робочий день з дати її отримання. Під час проведення аукціону майно (за винятком нерухомості або такого майна, що не підлягає транспортуванню) може зберігатися у самого боржника, організатора або інших осіб, які можуть бути визначені шляхом відкритого конкурсу. Зберігач також може демонструвати майно потенційним покупцям та передавати його переможцю торгів.

Коли інформація про лот вноситься до Системи, то автоматично визначається строк підготовки до проведення торгів, реєстрації учасників, огляду майна, а саме:

  • для торгів за фіксованою ціною — 5 календарних днів;
  • для електронних торгів:
  • для лотів зі стартовою ціною до 5000,00 грн – 10 календарних днів;
  • для лотів зі стартовою ціною від 5000,01 до 1 000 000,00 грн – 20 календарних днів;
  • для лотів зі стартовою ціною від 1 000 000,01 грн – 30 календарних днів.

Якщо ж майно є предметом іпотеки, то інформація про нього не пізніше ніж за 15 днів до початку торгів оприлюднюється у двох місцевих друкованих ЗМІ, а також надсилається окремим повідомленням у письмовій формі державному виконавцю та кредиторам-боржника.

Наступним етапом процедури є реєстрація учасників торгів

Так як система СЕТАМ є загальнодоступна через мережу Інтернет, то участь у торгах відбувається в онлайн режимі. Реєстрація на сайті є обов’язковою та безкоштовною.

Тому, якщо ви бажаєте придбати конфісковане майно, то вам слід подать заявку онлайн шляхом розміщення інформаційного повідомлення.

Розпочинаємо етап прийому заявок

Подаючи заявку на участь у будь-якому не забудьте сплатити гарантійний внесок - 5% від ціни, заявленої перед стартом. Зауважимо, що сума гарантійного внеску на рахунок організатора повинна надійти не пізніше ніж за одну добу до закінчення електронних торгів, інакше ви будете змушені надсилати заявку для участі у торгах повторно.

Механізм проведення аукціону

Часові межі торгів: Електронні торги проводяться протягом одного робочого дня з 9:00 до 18:00 год.

Якщо остання цінова пропозиція надійшла за 5 хвилин до завершення строку, то електронні торги автоматично продовжуються на 10 хвилин із часу подання останньої цінової пропозиції, але не пізніше 22:00 год.

Участь беруть лише зареєстровані учасники.

Ви, як учасник, подаєте цінову пропозицію, вищу за попередню на автоматично встановлений та зазначений в описі лоту «крок». Особлива ставка, яку можете зробити будь-який учасник торгів, але тільки один раз під час торгів по конкретному лоту, є винятком.

Ви можете стати переможцем торгів, якщо зареєструєте найвищу ціну або першим погодитесь сплатити стартову ціну у разі відсутності інших пропозицій.

У разі, якщо на момент закінчення торгів не надійшло жодної цінової пропозиції, то розпочинаються повторні торги з подальшою уцінкою майна.

Оприлюднення результатів електронних торгів

Наступного дня після завершення торгів, протокол аукціону, який автоматично публікується у системі СЕТАМ, можете знайти на сайті. Електронна версія протоколу також надійде на особистий аккаунт переможця та направляється до ДВС.

Ви, як переможець, маєте 10 банківських днів на оплату придбаного майна. На основі протоколу і факту оплати суми за придбаний лот органом ДВС складається акт (протягом 5 діб), згідно з яким ви є новим власником. Після чого з майна знімається арешт.

Зауважимо, якщо від вас не надходить вчасно протокол, то переможцем вважається учасник, який виставив попередню ціну. Отже, переможець має бути активним, адже від цього залежатиме тривалість процедури, яка може сягати до 22 діб.

Знаєте більше – значить озброєні!

Залишайтесь з нами.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

Вебінарний марафон доя Дня бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді