Оприлюднена цінова пропозиція у євроторгах: у чому небезпека і як її уникнути

Автор
начальник відділу публічних закупівель — уповноважена особа ЦЗО ДУ «Професійні закупівлі»
Іноді в євроторгах замовник дізнається про цінові пропозиції учасників завчасно. Це може спричинити неприємності як для таких учасників, так і для замовника. І все тому, що євроторги проводять за особливими правилами.

СИТУАЦІЯ

Замовник оголосив євроторги. У тендерній документації він встановив кваліфікаційні вимоги до учасників та технічні вимоги до предмета закупівлі. На етапі прекваліфікації розглянув тендерні пропозиції учасників на відповідність встановленим вимогам. Утім один з учасників разом із технічною частиною оприлюднив комерційну, у якій зазначив ціну.

Як бути замовнику: дискваліфікувати такого учасника, а інших допустити до закупівлі, чи взагалі відмінити закупівлю через неможливість усунути порушення, що виникли під час розкриття тендерних пропозицій?

РІШЕННЯ

Такої процедури, як євроторги, у законодавчому переліку процедур закупівель немає. Євроторгами називають процедуру закупівлі «відкриті торги» з публікацією оголошення англійською мовою і особливими правилами проведення. Окреслимо ці правила.

Що передбачає закон

Особливості євроторгів розпочинаються з норм статті 10 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922). Вона встановлює окремі правила, якщо очікувана вартість закупівлі перевищує суму, еквівалентну:

  • для товарів і послуг — 133 тисячам євро;
  • для робіт — 5150 тисячам євро.

За такої процедури закупівлі замовники зобов’язані оприлюднити оголошення:

  • не пізніше ніж за 30 днів до дня розкриття тендерних пропозицій;
  • додатково англійською мовою.

Різниться й розкриття тендерних пропозицій. У день і час закінчення строку подання тендерних пропозицій, зазначених в оголошенні, електронна система закупівель (ЕСЗ) автоматично розкриває частину тендерної пропозиції з інформацією та документами, що підтверджують відповідність учасника кваліфікаційним критеріям і містять технічний опис предмета закупівлі (ч. 1 ст. 27 Закону № 922).

Важлива юридична особливість євроторгів — те, що учасник обов’язково приховує до аукціону ціну у будь-якому з документів тендерної пропозиції.

На етапі прекваліфікації замовник розглядає тендерні пропозиції на відповідність технічним вимогам, встановленим у тендерній документації, та визначає відповідність учасників кваліфікаційним критеріям до проведення автоматичної оцінки тендерних пропозицій (ч. 5 ст. 28 Закону № 922).

Тобто замовник розглядає всі документи учасників, що відкрилися, окрім їх цінової пропозиції, — її ЕСЗ відкриває автоматично після закінчення електронного аукціону.

Як діяти, якщо цінова пропозиція учасників оприлюднена завчасно, — Закон прямо не вказує. Утім Постійно діюча адміністративна колегія АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель вважає оприлюднення ціни на етапі прекваліфікації у будь-якому документі тендерної пропозиції порушенням встановленої процедури і принципів публічних закупівель. На її думку, під час такої процедури не дотримана добросовісна конкуренція серед учасників.

Як наслідок, за рішенням Колегії АМКУ замовники змушені або:

  • відхилити тендерну пропозицію учасника;
  • відмінити торги.

Аби зрозуміти, як діяти, розгляньмо кожен з цих випадків окремо.

Оприлюднена цінова пропозиція у євроторгах: у чому небезпека і як її уникнутиДе учасник може зазначити ціну

Оприлюднена цінова пропозиція у євроторгах: у чому небезпека і як її уникнути Що ж робити замовнику

Оприлюднена цінова пропозиція у євроторгах: у чому небезпека і як її уникнути Як уникнути завчасного оприлюднення


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді