Сім’ям інвалідів-чорнобильців пенсії у зв’язку з втратою годувальника призначатимуть по-новому

Особам з інвалідністю, що настала при ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, перерахують пенсії, а також змінять умови надання пенсії у зв’язку з втратою годувальника їхнім дружинам (чоловікам).

Пенсія інвалідам-чорнобильцям призначатиметься по-новому завдяки Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148-VIII (далі – Закон № 2148). Для цього цей Закон вніс зміни до статті 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII (далі – Закон № 796).

Як має обчислюватися пенсія інвалідам-чорнобильцям

Статтею 59 Закону № 796 (в діючій редакції) визначено, що військовослужбовцям пенсії по інвалідності, а членам їх сімей пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї за їх бажанням можуть призначатися на умовах і в порядку, визначених законодавством для осіб, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отриманих під час виконання обов’язків військової служби (службових обов’язків), або відповідно до статті 54 Закону № 796.

Крім того, з урахуванням вказаних змін, починаючи з 1 жовтня 2017 року особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і через це стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до Закону № 796 або за бажанням таких осіб — з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Підпунктом 3 пункту 9 розділу ІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону № 2148 доручено Кабінету Міністрів України у тримісячних строк після набрання чинності Законом № 2148 привести свої нормативно-правові акти у відповідність з Законом № 2148.

Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 року № 1210 (далі – Порядок 1210).

Таким чином пенсії по інвалідності згідно зі статтею 59 Закону № 796, зазначеним особам із числа військовослужбовців строкової служби, які станом на 1 жовтня 2017 року отримували пенсію по інвалідності, призначену за нормами Закону № 796, перерахують з 1 жовтня 2017 року, після внесення змін до Порядку № 1210 або прийняття окремого порядку.

У разі, якщо такі особи отримували пенсії за нормами інших законів та виявили бажання перейти на пенсію за Законом № 796, пенсії з урахуванням норм статті 59 Закону № 796 обчислюватимуться з дати звернення з відповідною заявою та необхідними документами.

Якщо на час переведення особи на пенсію за нормами Закону № 796, зміни до Порядку № 1210 (окремий порядок) не буде прийнято, пенсія обчислюватиметься з урахуванням норм законодавства, які діють на момент звернення. Після надходження Порядку № 1210 така пенсія перераховується з дати її призначення за нормами Закону № 796.

Слід нагадати, що раніше діючою редакцією статті 59 Закону № 796 було визначено, право на таку пенсію лише особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час проходження дійсної строкової служби внаслідок чого стали інвалідами. При цьому, пенсія, за їх бажанням могла обчислюватись виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, що був встановлений на період їхнього перебування в зоні відчуження.

Як призначатиметься пенсія у зв’язку з втратою годувальника

Крім того, Законом України «Про внесення зміни до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 13 квітня 2017 року № 2015-VIII , який набирає чинності з 1 січня 2018 року, внесено зміни до статті 54 Закону № 796.

Статтею 54 Закону № 796, в діючій редакції передбачено, що пенсії, зокрема у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством.

Тобто за змістом статті 54 Закону № 796 визначено, що для призначення пенсії в разі втрати годувальника має бути встановлено причинний зв'язок смерті померлого годувальника з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Згідно зі змінами, які набувають чинності з 1 січня 2018 року надано право на призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника дружинам (чоловікам), які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії І, незалежно від причинного зв’язку смерті із Чорнобильською катастрофою.

Наразі така пенсія призначається за наявності експертного висновку щодо встановлення причинного зв’язку смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС (далі – експертний висновок).

Починаючи з 1 січня 2018 року при призначенні пенсії в разі втрати годувальника експертний висновок до органів Пенсійного фонду надавати не потрібно.

Але слід зауважити, що експертний висновок не потрібно надавати лише у випадку смерті годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії І, тобто за тих годувальників, щодо яких за життя встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою і лише їх дружинам (чоловікам).

У разі смерті особи, з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС ІІ та ІІІ категорії, при призначенні пенсії у разі втрати годувальника за нормами статті 54 Закону № 796 надання експертного висновку залишається обов’язковим. Надається експертний висновок також при призначенні пенсій в разі втрати годувальника, зокрема дітям, батькам тощо померлого годувальника.

Необхідно звернути увагу, що статтею 52 Закону Закону № 796 визначено право на щомісячну компенсацію в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи непрацездатних членів сім'ї годувальника, які були на його утриманні. При цьому дітям щомісячна компенсація призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Зміни до статті 52 Закону № 796 не вносились і, відповідно при призначенні компенсації надання експертного висновку залишилось обов’язковим для всіх без виключення членів сім’ї померлого годувальника.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді