Оперативно-господарські санкції у договорі закупівлі

Коли оперативно-господарські санкції застосовуються? Як оперативно-господарські санкції допоможуть уберегтись від недоброчесних учасників?

Часто замовники стикаються з недоброчесними учасниками. Зазвичай ті демпінгують під час аукціону, а потім не хочуть виконувати договір за погодженими цінами. Буває, навіть у день укладення договору такі учасники пропонують підняти ціну на товар. Як замовнику убезпечити себе від такого постачальника? Дієвий спосіб — встановити оперативно-господарські санкції у договорі.

Оперативно-господарські санкції та порядок їх застосування

Загальний перелік видів оперативно-господарських санкцій наведений у частині 1 статті 236 ГК. Проте він не вичерпний.

Законодавець дозволив сторонам передбачати у договорі й інші оперативно-господарські санкції.

Тож замовники можуть:

  • вибрати якусь із зазначених санкцій
  • або ж передбачити власну санкцію в договорі.

Оперативно господарські санкції - приклади

Наприклад, можна в договорі передбачити:

  • фразу про застосування такої оперативно-господарських санкцій, як: «відмова від встановлення на майбутнє господарських відносин із стороною, яка порушує зобов’язання»;
  • порядок, коли оперативно-господарські санкції можуть застосовуватися.

Зважте, що замовнику, який застосував до порушника оперативно-господарські санкції, аби законно відхилити під час наступних торгів такого учасника, варто передбачити у документації відповідний механізм. Зокрема, вимагати від учасника надати документи, які підтверджують факт, застосовував чи не застосовував замовник до учасника оперативно-господарські санкції.

Можна передбачити умову надати гарантійний лист, складений у довільній формі, щодо застосування чи не застосування замовником до учасника оперативно-господарських санкцій.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Держзакупівлі»



зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді