Чи передбачена за законом благодійна допомога сільській раді

Сільська рада отримала благодійний подарунок. Утім, голова не знає, чи можна його брати, адже боїться, аби його потім не звинуватили в корупції. Тож з’ясуємо, чи не забороняє законодавство отримувати благодійну допомогу сільським радам та об’єднаним територіальним громадам?

Не дивно, що сільський голова має сумнів, чи можлива благодійна допомога сільській раді. Адже передусім на думку спадає стаття 54 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII, яка забороняє органам місцевого самоврядування одержувати від фізичних, юридичних осіб безоплатно грошові кошти або інше майно, нематеріальні активи, майнові переваги, пільги чи послуги.

Однак у ній законотворці прописали уточнення, що ця заборона не стосується випадків, передбачених законами або чинними міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надала Верховна Рада України.

Такі випадки і передбачає Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI (далі — Закон № 5073). І саме він, з-поміж інших, урегульовує порядок, за яким надається благодійна допомога сільським радам.

Чи належить до набувачів благодійної допомоги сільська рада

Набувачів благодійної допомоги (як фізичних осіб, так і неприбуткові організації або територіальні громади) пункт 1 частини 1 статті 1 Закону № 5073 іменує бенефіціарами. Бенефіціари можуть одержувати допомогу від одного чи кількох благодійників для досягнення цілей, визначених цим Законом.

Як бачимо, територіальна громада є одним із можливих бенефіціарів (набувачів) благодійної допомоги, якщо остання надається для досягнення цілей, визначених цим законом.

У статті 3 Закону № 5073 прописані цілі та сфери благодійної діяльності:

  • надавати допомогу, яка сприятиме законним інтересам бенефіціарів у сферах благодійної діяльності, визначених цим законом;
  • розвивати і підтримувати ці сфери в суспільних інтересах.

Широке коло сфер благодійності знаходиться в компетенції органів місцевого самоврядування. Це такі сфери, як от:

  • освіта;
  • охорона здоров’я;
  • екологія, охорона довкілля та захист тварин;
  • соціальний захист, соціальне забезпечення, соціальні послуги і подолання бідності;
  • культура та мистецтво, охорона культурної спадщини;
  • спорт і фізична культура;
  • розвиток територіальних громад.

Територіальні громади представляють сільські, селищні, міські ради, які від їх імені та в їх інтересах здійснюють функції і повноваження органів місцевого самоврядування (ч. 1 ст. 10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97-ВР).

Тож Закон № 5073 надає право органам місцевого самоврядування отримувати благодійну допомогу.

Як оформляти благодійну допомогу сільській раді

Не забуваймо важливе правило: блага, які як благодійну допомогу сільська рада отримала, обов’язково мають бути належно оформлені.

У документації мають фігурувати:

  • бенефіціар (набувач) — територіальна громада, в інтересах якої діє сільська рада;
  • рішення ради про отримання благодійної допомоги;
  • посилання на Закон № 5073 як підставу, за якою отримати допомогу;
  • чітке віднесення надаваної допомоги до однієї із сфер, визначених Законом № 5073.

Якщо сільська рада чи об’єднана територіальна громада дотримає цих рекомендацій, вона зможе отримати благодійну допомогу.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді