Враховуємо особливості обчислення зарплати педпрацівників ДНЗ

Нараховуємо зарплату педагогічним працівникам ДНЗ після підвищення тарифних розрядів

Тарифні розряди педагогічних працівників закладів освіти підвищено на дві позиції (постанова КМУ «Про внесення змін у додаток 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298» від 14.12.2016 № 974; далі — Постанова № 974). Отже, підвищилися й їх ставки заробітної плати (посадові оклади).

Збільшення ставок заробітної плати (посадових окладів) з 1 січня 2017 року стосувалося працівників закладів, які фінансуються за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Педагогічним працівникам інших закладів освіти, які фінансуються коштом державного та місцевих бюджетів, розмір заробітної плати збільшено з 1 вересня 2017 року.

При цьому органи місцевого самоврядування могли приймати власне рішення про підвищення тарифних розрядів педагогічних працівників закладів освіти, які отримують кошти з місцевих бюджетів, до 1 вересня 2017 року.

Тож на підставі нових ставок заробітної плати (посадових окладів) проведено тарифікацію педагогічних працівників закладів освіти на 2017-2018 навчальний рік.

►Якою буде мінімальна заробітна плата 2018 року

Основними нормативними документами, які регулюють умови оплати праці цих працівників, є:

  • Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.1993 № 102 (далі — Інструкція № 102);
  • наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557 (далі — Наказ № 557).

Розмір місячної заробітної плати педагогічних працівників визначають щорічно станом на 1 вересня у тарифікаційному списку навчального закладу. Цей розмір включає ставку заробітної плати (посадовий оклад), що залежить від тарифного розряду, а також надбавки, підвищення, доплати та інші виплати педпрацівникам, передбачені законодавством.

►Яку ставку заробітної плати встановити вчителю з дипломом бакалавра

Так, педагогічним працівникам виплачують надбавку за вислугу років. Це передбачено в Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженому постановою КМУ від 31.01.2001 № 78 (далі — Порядок № 78).

Педпрацівники мають право на надбавку «за престижність праці». Її виплату передбачає постанова КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 № 373 (далі — Постанова № 373).

Приклади розрахунку заробітної плати окремим категоріям працівників дошкільних навчальних закладів дивіться у тижневику «Головбух: Бюджет» № 44/2017.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді