Чи підлягає оподаткуванню ВЗ сума доходу, виплачена СГ фізособі, яка провадить незалежну профдіяльність

Чи підлягає оподаткуванню ВЗ сума доходу, виплачена СГ фізособі, яка провадить незалежну профдіяльність

Платників військового збору (ВЗ) визначає пункт 162.1 Податкового Кодексу України (ПК). Зокрема, платником ВЗ є фізособа-резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні (пп. 1.1 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX ПК).

Порядок нарахування, утримання та сплата/перерахування ВЗ до бюджету визначає стаття 168 ПК, а ставку ВЗ — підпункт 1.3 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПК (пп. 1.4 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX ПК).

Ставка ВЗ становить 1,5% об’єкта оподаткування, що його визначає підпункт 1.2 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПК (пп. 1.3 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX ПК).

Податковий агент, який нараховує, виплачує, надає оподатковуваний дохід на користь платника, зобов’язаний утримувати ВЗ із суми такого доходу за його рахунок (пп. 168.1.1 ПК).

Об’єктом оподаткування ВЗ є доходи, що їх визначає стаття 163 ПК (пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX ПК).

Об’єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний/річний оподатковуваний дохід (п. 163.1 розд. IV ПК).

Загальний річний оподатковуваний дохід дорівнює сумі загальних місячних оподатковуваних доходів, іноземних доходів, отриманих протягом такого звітного податкового року, доходів, отриманих, зокрема, фізособою, яка провадить незалежну профдіяльність за статтею 178 ПК (пп. 164.1.3 ПК).

Оподатковуваний дохід — це сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної профдіяльності (п. 178.3 ПК).

Під час виплати суб’єктами господарювання — податковими агентами фізособам, які провадять незалежну профдіяльність, доходів, що безпосередньо пов’язані з цією діяльністю, ПДФО у джерела виплати не утримують, якщо фізособа надасть копію довідки про те, що її взяли на податковий облік як фізособу, яка провадить незалежну профдіяльність. Це правило не застосовують у разі нарахування/виплати доходу за виконання певної роботи або надання послуги за цивільно-правовим договором (ЦПД), відносини за яким кваліфікують як трудові, а сторони договору прирівнюють до працівника чи роботодавця за підпунктами 14.1.195, 14.1.222 ПК (п. 178.5 ПК).

Фізособи, які провадять незалежну профдіяльність, зобов’язані вести облік доходів та витрат від такої діяльності (п. 178.6 ПК).

Остаточний розрахунок ПДФО за звітний податковий рік платник здійснює самостійно за даними, що містить податкова декларація про майновий стан і доходи (далі — Декларація). У Декларації поряд з доходами від незалежної профдіяльності зазначають інші доходи із джерел їх походження з України та

іноземні доходи, а також відомості про суми ЄСВ, нарахованого на доходи від провадження незалежної профдіяльності в розмірах, зо визначили за Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (п. 178.7 ПК).

Фізособа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, що зазначила в поданій Декларації (пп. 179.7 ПК).

Отже, фізособи, які провадять незалежну профдіяльність, за результатами звітного податкового року самостійно розраховують ВЗ за ставкою 1,5% сукупного чистого доходу, відображають його в річній Декларації та сплачують у строк, передбачений для сплати ПДФО.

Однак у разі нарахування/виплати доходу за виконання певної роботи або надання послуги за ЦПД, відносини за яким кваліфікують як трудові, а сторони договору прирівнюють до працівника чи роботодавця, суб’єкт господарювання — податковий агент зобов’язаний утримувати ВЗ у розмірі 1,5% суми такого доходу та за його рахунок.

За інформацією ЗІР, категорія 126.02

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку.

Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наші електронні журнали
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36134

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
85208

Військовий збір відсоток у 2024 році

Військовий збір наповнює державний бюджет, тож для місцевих бюджетів він не відіграє особливої ролі. Однак бухгалтери держорганів, ОМС, бюджетних установ мають знати правила його утримання із доходів, що нараховують держслужбовцям, посадовим особам місцевого самоврядування, працівникам чи іншим фізичним особам.
17453

Приклади відрахувань із заробітної плати 2023 року

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати 2023 року — у статті.
341150

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді