Чи можлива виплата зарплати без сплати ЄСВ, ПДФО та військового сбору

За загальним правилом під час виплати доходу установа має сплатити відповідні податки.

Чи можлива виплата зарплати без сплати ЄСВ, ПДФО та військового сбору

ПДФО та військовий збір

Під час виплати зарплати установа сплачує ПДФО та військовий збір єдиним платіжним документом (пп. 168.1.2 Податкового кодексу України; ПК). Банки приймають платіжні документи на виплату зарплати лише за умови одночасного подання розрахункового документа на сплату податків.

Відповідно до пункту 69.1 підрозділу 10 розділу ХХ Перехідних положень ПК, якщо платник податків не має можливості своєчасно сплатити податки, то він звільняється від відповідальності, але зобов’яний їх сплатити протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану.

Тож маємо ситуацію, коли установа буде звільнена від нарахування та сплати штрафів, якщо сплатить податки пізніше. Проте банківський контроль за сплатою ПДФО та ЄСВ не відміняли. Адже це не відповідальність, а такий засіб контролю за сплатою податків.

Пункт 3.9 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою НБУ від 21.01.2004 № 22, дублює обов’язок банку приймати одночасно платіжку на сплату зарплати та на сплату податків. Проте абзац четвертий даного пункту звільняє банк від обов’язку перевіряти, чи правильно установи обрахували суми податку. Тому, якщо надати платіжку на сплату, умовно кажучи, 1 грн ПДФО та військового збору, банк може пропустити платіж.

ЄСВ

Під час кожної виплати зарплати установа також зобов’язана сплатити ЄСВ (абз. 2 ч. 8 ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI; далі — Закон про ЄСВ).

Відповідно до пункту 9-21 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ штрафні санкції, зокрема за несплату або за несвоєчасну сплату ЄСВ одночасно із виплатою зарплати, не застосовують.

Проте не зупинено дію, зокрема, статті 24 Закону про ЄСВ, яка передбачає, що банки приймають до оплати платіжки з виплати зарплати одночасно із платіжками зі сплати ЄСВ. У разі недотримання цієї норми банки самостійно мають сплатити необхідні суми ЄСВ з правом зворотної вимоги до підприємства щодо відшкодування такої суми.

Тому і тут виходить, що штрафу за несвоєчасну сплату не буде, але банк може не пропустити виплату. Хоча може піти на поступки установі і самостійно сплатити ЄСВ, а потім установа поверне йому кошти.

Отже, пройде чи ні виплата зарплати без сплати податків, цілком залежить від банку. Якщо сплатити неповну суму ПДФО та військового збору, то банк може пропустити виплату, адже не зобов’язаний контролювати правильність обчислення ПДФО та військового збору. Щодо ЄСВ, то банк може самостійно сплатити суму ЄСВ, а потім виставити зворотну вимогу установі.

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

ЄСВ 2024

Граничні розміри ЄСВ у 2024 році двічі змінювалися через збільшення мінімальної зарплати. Це впливає на мінімальний та максимальний розмір ЄСВ у II-IV кварталах 2024 року. Розглянемо, що таке єдиний соціальний внесок, як змінюється ЄСВ у 2024 році та які новації з ЄСВ слід очікувати.
28320

ПДФО 2024

Податок на доходи фізичних осіб є загальнодержавним податком, який наповнює державний та місцеві бюджети. Відсоток ПДФО впливає на величну отримуваного доходу працівників. Яка ставка ПДФО у 2024 році, за якими правилами його утримувати із зарплати та інших виплат.
8327

Відрахування із заробітної плати 2024

У консультації мова піде про ті суми, які відраховуються із заробітної плати працівників. Це зокрема податки, аліменти, штрафи, добровільні відрахування. Як визначити відрахування із заробітної плати, як про них звітувати та якими є бухгалтерські проведення для утримань із заробітної плати у бюджетних установах.
5737

Сумісники у Розрахунку з ПДФО та ЄСВ

Уклали трудовий договір із сумісником: за якими правилами відобразити в Додатках Д5 та Д1, коли донараховувати ЄСВ до мінімальної бази, як показати нараховані доходи в Додатку Д4/4ДФ до Розрахунку.
56950

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді