Порядок, умови, тривалість допомоги по частковому безробіттю для роботодавців: роз’яснення центру зайнятості

24 червня 2022 року набула чинності постанова КМУ «Про затвердження Порядку надання допомоги по частковому безробіттю» від 21.06.2022 № 702 (далі — Порядок № 702).

Порядок, умови, тривалість допомоги по частковому безробіттю для роботодавців: роз’яснення центру зайнятості

⚡️ Призупинення трудових відносин на час війни: як оформити

Хто може отримати допомогу?

Застраховані особи (працівники та ФОП) у разі втрати ними частини заробітної плати через зупиненням (скороченням) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) з причин економічного, технологічного характеру, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану, встановлення карантину.

Які умови:

  • зупинення виробництва продукції не менш як 20% чисельності працівників роботодавця;
  • рівень скорочення тривалості робочого часу та доходу ФОП, становить 30 і більше відсотків на місяць;
  • відсутність у роботодавця або ФОП, яка є застрахованою особою, заборгованості із виплати заробітної плати та сплати ЄСВ або сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування протягом шести місяців, що передують місяцю зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг);
  • сплата роботодавцем за кожного працівника або ФОПом, яка є застрахованою особою, ЄСВ протягом останніх шести місяців, що передують місяцю, в якому почалося зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг);
  • роботодавець не є фондом соціального страхування.

Хто надає допомогу?

Допомогу по частковому безробіттю надає центр зайнятості за зверненням роботодавця або ФОП. Допомогу працівникам виплачує роботодавець.

Допомогу не виплачують:

  • співробітникам, які працюють за сумісництвом;
  • працівникові в період простою та відпустки без збереження заробітної плати і в разі призупинення трудових відносин.

Яка тривалість виплати?

Допомогу надають на строк зупинення виробництва продукції, але не більш як 180 к. дн. сумарно протягом 36 місяців з дня зупинення (скорочення) виробництва.

Перелік документів

Роботодавець або ФОП подає до центру зайнятості заяву про надання допомоги по частковому безробіттю:

  • в електронній формі з цифровим підписом на адресу офіційної електронної пошти центру зайнятості за місцем провадження господарської діяльності;
  • у паперовій формі — особисто до центру зайнятості.

Форму заяви затверджує Державний центр зайнятості.

До заяви додають:

  • роботодавець — відомості про працівників, у яких виникло право на допомогу (згідно з Порядком, за формою згідно з додатком 1);
  • ФОП — відомості про себе за формою згідно з додатком 2 до Порядку № 702.

У разі подання відомостей про себе та найманих працівників ФОП подає відомості за формами згідно з додатками 1 і 2 до Порядку № 702.

За повідомленням Державного центру зайнятості


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахового видання «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік. Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1209

Заява про відкриття та закриття рахунків

Відкриття та закриття рахунків актуально на початку та в кінці року, а також в процесі реорганізації бюджетної установи. А після набуття чинності наказу Мінфіну від 18.01.2024 № 23 додатково Казначейство у тримісячний строк переукладатиме з клієнтами договори про здійснення розрахунково-касового обслуговування. Тримайте зразки заяви про відкриття та закриття рахунків.
38637

Реєстраційна картка учасника бюджетного процесу в ІАС «LOGICA» – заповнення з експертом

У консультації про заповнення електронної форми реєстраційної картки, яка використовується для реєстрації учасників бюджетного процесу. Розглянемо, хто і який розділ заповнює та як заповнити кожне поле форми.
1929

Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів

Програмна класифікація видатків та кредитування місцевого бюджету, відповідно до вимог частини другої статті 10 Бюджетного кодексу України, формується місцевим фінансовим органом за пропозиціями, поданими головними розпорядниками бюджетних коштів під час складання проекту рішення про місцевий бюджет у бюджетних запитах.
12003

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді