В Україні запрацювали перші кваліфікаційні центри: тепер можна отримати сертифікат на базі самоосвіти

В Україні розпочали роботу перші кваліфікаційні центри, які присвоюють професійні кваліфікації на основі неформального й інформального навчання (самоосвіта). Тобто без необхідності навчатися в закладі освіти. У кваліфікаційних центрах також можна підтвердити професійну кваліфікацію, здобуту за кордоном.

В Україні запрацювали перші кваліфікаційні центри: тепер можна отримати сертифікат на базі самоосвіти

Чи зараховувати до стажу держслужби період простою

Перші чотири кваліфікаційні центри створені роботодавцями на базі металургійних підприємств у Кривому Розі, Запоріжжі та Кам’янському Дніпропетровської області.

Якщо знання і компетентності особи відповідатимуть вимогам професійного стандарту, і вона успішно пройде теоретичне і практичне оцінювання, то кваліфікаційний центр видасть сертифікат про присвоєння професійної кваліфікації. Сертифікат визнаватиме держава і є підставою для офіційного працевлаштування.

Основна цільова аудиторія кваліфікаційних центрів — це особи віком 30+. Це ті люди, котрі здобули вміння і навички іншої професії, але не готові знову витрачати два роки на навчання. Компетентності цих людей необхідно оцінити, і якщо вони відповідають вимогам профстандарту — видати сертифікат про присвоєння кваліфікації, з яким можна офіційно працевлаштуватися.

В Національному агентстві кваліфікацій також зауважили, що створювати кваліфікаційні центри можуть роботодавці, бізнес-асоціації, заклади освіти та інші юридичні особи.

Детальну інформацію про кваліфікаційні центри та отримані у них сертифікати знайдете на сайті Національного агентства кваліфікацій та в Реєстрі кваліфікацій.

За інформацією Урядового порталу

В Україні запрацювали перші кваліфікаційні центри: тепер можна отримати сертифікат на базі самоосвіти
ОЛЕНА МАКАРУК,головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення департаменту фінансування державних і загальнодержавних видатків Міністерства освіти і науки України
Педпрацівники отримають нові доплати та підвищення посадових окладів. З’ясуємо, які розміри, порядок та умови встановлення підвищень і доплат у державних та комунальних закладах освіти

Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахового видання «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік. Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
152478

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді