Дію галузевої угоди можна поширити на всіх роботодавців

Законом України від 12.05.2022 № 2253-IX (далі — Закон № 2253) запровадили новації в частині поширення дії галузевої (міжгалузевої) угоди.

Дію галузевої угоди можна поширити на всіх роботодавців

Як покарають за нецільове використання гуманітарної допомоги

Так, дія галузевої (міжгалузевої) угоди, її окремих положень може бути поширена центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері трудових відносин, на всіх роботодавців незалежно від форми власності, які провадять свою діяльність у відповідній галузі/галузях (виді/видах економічної діяльності), у разі отримання відповідного спільного звернення від суб’єктів сторін цієї угоди та у разі, якщо угоду:

  • уклали відповідно до цього Закону центральним органом (органами) виконавчої влади та репрезентативними суб’єктами сторін/сторони (у разі укладення угоди на двосторонній основі);
  • зареєстрували без зауважень центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері трудових відносин.

Тобто сторони профспілок і роботодавців мають звернутися до Мінекономіки, за умов визначених законом, із проханням поширити дію галузевої (міжгалузевої) угоди, її окремих положень на всіх роботодавців, які провадять свою діяльність у відповідній галузі/галузях (виді/видах економічної діяльності).

У тримісячний строк з дня набрання чинності Закону № 2253 Кабмін має затвердити порядок поширення дій таких угод.

Сторони галузевої (міжгалузевої) угоди та Мінекономіки, після прийняття відповідного рішення, розміщують на своїх сайтах інформацію щодо поширення дії галузевої (міжгалузевої) угоди, її окремих положень, на роботодавців, які визначають за основним видом економічної діяльності, та є для них обов’язковими.

Раніше дія галузевих угод поширювалася лише на її підписантів.

За інформацією Федерації профспілок України

Дію галузевої угоди можна поширити на всіх роботодавців
ОЛЕНА ПЕТРОВСЬКА,експерт Експертус Кадри
Тримайте оновлений втретє розрахунок норм тривалості робочого часу на 2022 рік. Тепер у ньому врахували, що Трійця та День Конституції України не вважаються святковими та неробочими днями


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахового видання «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік. Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
152479

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді