Чи дає період відпустки без збереження зарплати під час воєнного стану право на щорічну відпустку

Чи дає період відпустки без збереження зарплати під час воєнного стану право на щорічну відпустку

⚡️ «Озброєння» Порядку № 100: як розрахувати середню з 29 квітня

До стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку, зараховують, зокрема, час, коли:

  • працівник фактично не працював, але за ним зберігали місце роботи (посаду);
  • такому працівнику не виплачували зарплата у зв’язку з перебуванням у відпустці без збереження заробітної плати, передбаченої статтями 25, 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (ст. 9 Закону № 504).

Тривалість відпусток без збереження заробітної плати, які надають за угодою сторін відповідно до статті 26 Закону № 504, обмежена 15 календарними днями на рік.

Разом з тим, особливості трудових відносин у період воєнного стану визначили в Законі України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136). Так, статтею 12 Закону № 2136 передбачили, що протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону № 504.

Таким чином, відпустку без збереження заробітної плати, яку надаєте упродовж дії воєнного стану відповідно до статті 26 Закону № 504, включайте до стажу, який дає право на щорічну основну відпустку.

За інформацією Держпраці у Вінницькій області


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахового видання «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік. Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
151988

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді