Зупинення діяльності: чи є причиною для отримання допомоги по частковому безробіттю?

Із 28 квітня 2020 року діє порядок, за яким роботодавці можуть звертатися за допомогою по частковому безробіттю в разі простою підприємства - постанова КМУ від 22.04.2020 р. № 306.

Зразок наказу про надання матеріальної допомоги

Зупинення діяльності: чи є причиною для отримання допомоги по частковому безробіттю?

Допомогу по частковому безробіттю виплачують працівникам, з якими роботодавцем оформлено трудові відносини (крім осіб, які отримують пенсію), у разі втрати ними частини зарплати внаслідок вимушеного скорочення тривалості робочого часу у зв'язку із зупиненням (скороченням) діяльності.

Держпраці спільно із Державним центром зайнятості пояснюють, що чинним законодавством про працю не визначена процедура зупинення (скорочення) діяльності через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусу, передбачених карантином. Тому до цієї процедури не може застосовуватися порядок запровадження зміни істотних умов праці, передбачений ст. 32 КЗпП.

COVID-19: антикризові зміни — 2

Зупинення (скорочення) діяльності суб'єктів господарювання, передбачене "карантинною" постановою № 211 не уважають простоєм, визначеним ст.34 КЗпП.

Тому зупинення (скорочення) діяльності оформлюють наказом роботодавця за наявності умов, передбачених "карантинною" постановою № 211,і лише за умов оформлення такого наказу роботодавець може претендувати на отримання вищезазначеної допомоги.

За інформацією з сайту Держпраці

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
55374

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5007

Терміни виплати зарплати

За порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам більш як за один місяць передбачено фінансову санкцію для роботодавця у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення (з квітня 2024 року – 24000 грн). Що врахувати аби правильно визначити терміни виплати заробітної плати і не допустити порушення розглянемо далі.
15303

Як оплачувати запізнілий лікарняний

Бухгалтер дізнався про відкритий лікарняний з запізненням. Або ж лікарняний був відкритий за вже відпрацьований день. Як обчислити лікарняні такому працівникові з прикладом заповненого Додатка Д1, – у даній консультації.
26406

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді