На зарплату вчителям у 2018 році бракує коштів

За Законом про Держбюджет на 2018 рік освітня субвенція на виплату зарплати становить 26,6 млрд грн, у той час як потрібен 31 млрд грн. Так, на виплату заробітної плати вчителям у 2018 році не вистачає 4,4 млрд грн.

Формула розрахунку субвенцій не враховує для нарахування зарплати:

  • години індивідуального навчання;
  • потреби у збільшенні кількості вчителів;
  • видатки на тимчасово відсутніх учителів, працівників ресурсно-інклюзивних центрів, вихователів груп продовженого дня;
  • допомогу на оздоровлення та інші параметри нарахування зарплати.

Щоб не затримувати зарплату педагогічним працівникам, наразі органи місцевого самоврядування виплачують її коштами власних доходів місцевих бюджетів.

«Така ситуація не сприяє оновленню матеріально-технічної бази шкіл, а також викликає соціальне невдоволення серед педагогічної спільноти»,

— йдеться в звернені Асоціації міст України до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана із вимогою переглянути порядок нарахувань.

Питання вже піднімалося в МОН. Зокрема, у червні прийняли рішення покроково вирішувати питання фінансування зарплат педпрацівників у 2018 році та детально проаналізувати причини дефіциту освітньої субвенції в окремих громадах. При цьому Мінфін наполягло на оптимізації мережі в громадах, де вартість утримання однієї дитини перевищує середню по Україні (14,9 тис. грн).

За інформацією Профспілки працівників освіти і науки України

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7213

Наказ про відрядження – всі зразки

Наказ на відрядження складають на особу, яку направляють для виконання роботи за кордон або в інший населений пункт. Експерт надає готові зразки наказі про відрядження або про його припинення.
147983

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
56394

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5217

Терміни виплати зарплати

За порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам більш як за один місяць передбачено фінансову санкцію для роботодавця у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення (з квітня 2024 року – 24000 грн). Що врахувати аби правильно визначити терміни виплати заробітної плати і не допустити порушення розглянемо далі.
15656

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді