Як з 1 січня оформлювати лікарняні на порталі Пенсійного фонду

ПФУ нагадує про набуття чинності з 1 січня 2023 року оновленого Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

оформлення лікарняних з 1 січня

Шпаргалка бухгалтера на 2023 рік

З 1 січня 2023 року уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку буде Пенсійний фонд України.

З цієї дати для отримання фінансування страхувальник має подати заяву-розрахунок, яка містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми страхових виплат за їх видами. Заява-розрахунок з 1 січня 2023 року подаватиметься в особистому електронному кабінеті страхувальника на Веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. 

Формування та подача заяв-розрахунків доступна всім роботодавцям без залучення додаткового програмного забезпечення. 

В особистому кабінеті в пункті меню «Заяви-розрахунки» передбачена можливість формування (редагування) та відправка заяви-розрахунку до ПФУ, а також пошук та перегляд заяв-розрахунків за наступними критеріями:

  • період реєстрації лікарняних,
  • тип заяви-розрахунку (за електронними листками непрацездатності – e-лікарняними).

При формуванні заяви-розрахунку використовується інформація з електронного листка непрацездатності та Реєстру застрахованих осіб. 

За електронними та паперовими ллікарняними будуть складатися окремі заяви-розрахунки. 

Максимальна кількість листків непрацездатності в одній заяві-розрахунку – 200 штук.

До заяви-розрахунку можна додавати коментарі, пояснення, скановані копії документів.

Заяви-розрахунки за паперовими листками непрацездатності необхідно заповнювати в режимі ручного введення даних з прикріпленням сканованих копій паперових листків непрацездатності. 

Страхувальники, які з якихось причин не можуть користуватись електронним кабінетом на веб-порталі ПФУ, можуть скласти заяву-розрахунок в паперовій формі та подати її до будь-якого відділу обслуговування громадян (сервісного центру).

За матеріалами ПФУ

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Листок непрацездатності – порядок заповнення та зразок

Листок непрацездатності: ➤ лист непрацездатності – бланк ➤ лист непрацездатності – зразок заповнення ➤ інструкція заповнення ➤ листок непрацездатності – зміни 2024 року ➤ як правильно оплатити лікарняний за листком непрацездатності.
64254

Лікарняні 2024: нарахування та оплата

Лікарняні 2024 ✔ Розрахунок лікарняних ✔ Нарахування лікарняних ✔ Оплата лікарняних в 2024 році в Україні ✔ Приклад розрахунку лікарняних
102047

Виплата декретних у 2024 році

Декретні виплати у 2024 році: ➤ підстава для нарахування ➤ тривалість декрету ➤ розрахунок декретних ➤ обмеження розміру декретних ➤ приклади розрахунку ➤ лікарняні та допомога по вагітності під час війни
57020

Хвороба під час відпустки: готовий розрахунок в обліку

Працівник захворів під час щорічної основної відпустки. У цій ситуації виникає чимало питань. Чи потрібно оплачувати листок непрацездатності, чи продовжувати відпустку, чи переносити її на інший строк. Потрібно робити перерахунок оплати відпустки через лікарняний чи ні. Відповіді на всі ці питання розглянемо по черзі.
4826

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді