Як отримати довідку про інвалідність для дорослих і дітей під час війни

Міністерство охорони здоров’я повідомляє, що на період дії воєнного стану діє спрощена процедура проведення медико-соціальної експертизи – МСЕК здійснює свої функції за принципом екстериторіальності.

отримати довідку про інвалідність для дорослих і дітей

Калькулятор стажу

Якщо громадянин України хоче встановити інвалідність, але не може прибути на огляд – МСЕК може приймати рішення заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я. 

Якщо є обставини, за яких дорослий або дитина не можете пройти обстеження й оформити направлення на МСЕК, строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення або скасування. 

Усі соціальні виплати та пільги зберігаються до закінчення строку проходження повторного огляду особи з інвалідністю.

Медико-соціальна експертиза дітям проводиться за зверненням батьків, опікунів чи їх законних представників. За направленням до лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) для встановлення інвалідності дитині дорослі мають звернутися до педіатра/терапевта/лікуючого лікаря. 

Направлення видається після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів та за наявності відомостей, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності.

Після того, як дитина з інвалідністю досягає свого повноліття, вона направляється ЛКК для проходження медико-соціальної експертизи відповідного профілю. Якщо дитина з інвалідністю у 18 років не може прибути на огляд до МСЕК, рішення про встановлення інвалідності комісія може приймати заочно на підставі направлення ЛКК.

Проведення МСЕК здійснюється незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, яка звертається для встановлення інвалідності.

МОЗ звертає увагу, що йдеться лише про МСЕК, які працюють у штатному режимі на підконтрольній уряду України території і допомагають усім внутрішньо переміщеним особам.

Раніше, на фоні заборони виїзду за кордон для державних службовців та заброньованих осіб, Міністерство охорони здоров'я нагадало про документи, які дають право на перетинання кордону за медичними показниками, та опублікувало бланк довідки для виїзду за кордон на лікування.

За інформацією МОЗ України

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів

Програмна класифікація видатків та кредитування місцевого бюджету, відповідно до вимог частини другої статті 10 Бюджетного кодексу України, формується місцевим фінансовим органом за пропозиціями, поданими головними розпорядниками бюджетних коштів під час складання проекту рішення про місцевий бюджет у бюджетних запитах.
12028

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді