Посадова інструкція головного бухгалтера

UA RU
Ознайомити працівника, якого до установи прийняли на посаду головбуха, з його функціональними обов'язками, правами і відповідальністю допоможе посадова інструкція головного бухгалтера. Покажемо у зразку, як правильно її скласти.

Яку інформацію має містити посадова інструкція головного бухгалтера

Посадова інструкція головного бухгалтера є важливим документом. Адже якщо у вас її немає — перевіряльники можуть це кваліфікувати як порушення законодавства про працю. І відповідати у цій ситуації доведеться у т. ч. і керівнику установи.

Окрім того, очевидною є користь від посадової інструкції. У цьому документі обумовлюють завдання та обов’язки, чітко окреслюють кваліфікаційні вимоги до працівника, який обійматиме певну посаду. Приміром, посаду головного бухгалтера.

Та й працівник, який ознайомився зі своєю посадовою інструкцією, має уявлення про:

  • результати роботи, яких від нього очікують;
  • критерії оцінки його роботи;
  • відповідальність, яку він понесе за невиконання встановлених вимог.

Інтерактивні тести для бухгалтера

Якими документами керуватися під час складання інструкції

Посадова інструкція головного бухгалтера розробляється на основі кваліфікаційної характеристики, визначеної розділом І Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 № 336.

Також слід врахувати:

  • кваліфікаційні вимоги, передбачені Типовим положенням про бухгалтерську службу бюджетної установи, затвердженим постановою КМУ від 26.01.2011 № 59;
  • особливості призначення та звільнення на посаду, передбачені Порядком погодження призначення на посаду та звільнення з посади головного бухгалтера бюджетної установи, затвердженим наказом Мінфіну від 21.02.2011 № 214.

Посадова інструкція головного бухгалтера зразок

Як врахувати на практиці норми окреслених щойно нормативних документів, аби посадова інструкція головного бухгалтера бюджетної установи відповідала вимогам законодавства, покажемо в зразку для 2019 року.

Посадова інструкція головного бухгалтера зразок


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді