Доплата бухгалтеру за збільшення обсягу робіт - коли можлива

Автор
експерт з питань оплати праці та планування, Дніпро
У штаті установи — дві посади бухгалтера. Однак усю роботу виконує один бухгалтер, який працює на 1,5 ставки. Чи можна встановити йому доплату за рахунок економії фонду оплати праці.

Доплата бухгалтеру за збільшення обсягу робіт - коли можлива

Працю бюджетників оплачують на підставі актів КМУ в межах бюджетних асигнувань (ст. 13 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР; далі — Закон № 108).

Форми, системи, розміри ставок заробітної плати, посадових окладів та розміри доплат, надбавок установлюють у колективному договорі, який укладають на основі чинного законодавства (ст. 97 КЗпП).

Додатком до колективного договору є Положення про оплату праці працівників бюджетної установи. У ньому визначайте усі питання оплати праці, зокрема й умови та порядок, за яким проводитимете доплати працівникам, зокрема й за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт.

Розглянемо детально, що це за надбавка, як і коли її встановити та оформити.

Доплата бухгалтеру за збільшення обсягу робіт - коли можлива
Людмила Кравченко,керівник експертної групи Експертус Головбух
У яких розмірах і на який термін керівник установи має право встановлювати надбавки працівникам — дізнаєтеся зі статті

Як і коли встановити доплату

Загальні норми, принципи, споcоби, за якими працівники бюджетних установ виконують додаткові трудові обов’язки, визначає Постанова № 1145. Саме вона містить поняття «розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт». Його застосовують, коли працівник поряд зі своєю основною роботою, яку обумовлює трудовий договір, виконує додатковий обсяг робіт за однією і тією ж професією чи посадою. Це можливо, якщо у штатному розписі закладу є однойменна посада, але вона вакантна (п. 11 Постанови № 1145).

Якщо працівник згоден, він може виконувати обов’язки за вакантною посадою в одній установі/закладі протягом установленої тривалості робочого часу. Однак це має бути економічно виправдано та не погіршувати роботу працівника за основною посадою (п. 2 Постанови № 1145).

Щоб компенсувати працівникові умови праці, які відрізняються від нормальних, за збільшений обсяг виконуваних робіт йому слід встановлювати доплату.

Аби встановити доплату за розширення зон обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт, установа може використати всю економію фонду заробітної плати, яку отримала від меншої чисельності працівників у порівнянні, зокрема, зі штатами (п. 9 Постанови № 1145).

Це також встановлює і Галузева Угода між МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016–2020 роки від 23.11.2016, зареєстрована Мінсоцполітики від 15.12.2016 № 31. Положення цієї угоди слід передбачити у колективному договорі.

Рішення про розмір доплати за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт приймає керівник у межах фонду заробітної плати, який установа затвердила у кошторисі (п. 4 Постанови № 1298).

Чи можна доплатити бухгалтеру за збільшення обсягу робіт Конкретний розмір доплати встановлюйте одному чи кільком працівникам:
  • у розмірі до 50% посадового окладу за основною посадою в межах економії за посадовим окладом/ставкою заробітної плати відсутнього працівника;
  • залежно від складності, характеру, обсягу робіт, затрат основного робочого часу, аби її виконати.

Доплату встановлюйте разово, постійно або на певний період часу.

Не встановлюйте її, зокрема, керівникам установ і організацій, їхнім заступникам, керівникам структурних підрозділів, відділів, служб і їхнім заступникам (п. 15 Постанови № 1145).

Доплата бухгалтеру за збільшення обсягу робіт - коли можлива
ІРИНА ЧИГИР,головний редактор Експертус Головбух
Якнайшвидше перевірте свої цивільно-правові договори. Вилучіть із них усе, що дає підстави перекваліфікувати їх на трудові. Ризики претензій від контролерів зросли, причому одразу від двох відомств — ДПС і Держпраці. Читайте, через які формулювання у договорах організацію оштрафують на 50 тис. грн

Як оформити

Аби встановити працівнику доплату, укладіть угоду між роботодавцем і працівником про збільшення обсягу виконуваних робіт на певний строк або без строку, яку погодьте з профспілкою (п. 4 Постанови № 1145).

Оформте наказ, де вкажіть, за якою професією/посадою, в якому обсязі працівник виконуватиме додаткову роботу, а також — розмір доплати за неї.

У наказі зазначте:

«Установити з 1 січня 2020 року бухгалтеру установи Потапенко О. В. доплату за збільшення обсягу виконуваних робіт за вакантною посадою бухгалтера у розмірі 50% посадового окладу за основною займаною посадою».

Якщо якість роботи працівника, який отримує доплату, погіршиться, керівник закладу може її зменшити або повністю скасувати. Однак про це слід попередити працівника письмово не пізніше, ніж за один місяць (п. 12 Постанови № 1145).

Скасувати доплату можна і не попереджуючи працівника, якщо в наказі про запровадження розширення зони обслуговування, збільшення обсягу роботи є посилання на строк, на який працівникові доручаєте виконувати додаткові обов’язки або на умови, за наявності яких припиняється обов’язок працівника виконувати додаткову роботу.

Доплати за сумісництво. Розрахунок у Таблиці ⋙


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді