За рік НБУ надрукував 400 млрд грн для бюджету – голова Нацбанку

Андрій Пишний заявив, що зараз ці гроші загрожують курсовій стабільності.

За рік НБУ надрукував 400 млрд грн для бюджету

Калькулятор штрафів

Головна Національного банку України Андрій Пишний вважає, що завдяки обліковій ставці 25% інфляція в Україні на 6,4%. нижча, ніж могла би бути. За його словами, 2023 рік буде роком уповільнення інфляції.

В інтерв'ю виданню LB.ua він заявив, що НБУ за минулий рік надрукував для бюджету 400 млрд грн, і «уся ця ліквідність наразі створює навіс, який загрожує курсовій стабільності».

Пишний надав свій інфляційний прогноз на 2023 рік: «Інфляція за підсумками 2023 року сповільниться до 18,7%. Це краще, ніж ми прогнозували у жовтні (2022 р), які і інфляційний результат за підсумками року на рівні 26,6%. У наступні роки інфляція і далі сповільнюватиметься завдяки зниженню безпекових ризиків, відновленню логістики та збільшенню врожаїв. Національний банк очікує, що вона зменшиться до 10,4% у 2024 році та 6,7% у 2025 році», – заявив голова НБУ.

Він вважає, що основний внесок в інфляцію зробить необхідність приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до ринкового рівню.

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Посадова інструкція бухгалтера бюджетної установи – зразок

Прийняли на роботу нового бухгалтера? Ознайомте його з посадовими обов’язками, правами та відповідальністю. Для цього скачайте актуальний зразок посадової інструкції бухгалтера бюджетної установи.
66073

Е-лікарняний – як оплатити під час відпустки

Наразі діють дві форми паперовий та електронний лікарняний. Як діяти роботодавцеві, якщо під час відпустки працівник захворів або має піти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами?
9466

Податки в ОМС: бухоблік та проведення

Сплата податків не минає нікого. І бюджетники не виключення. Навіть ті, які мають відношення до влади, зокрема й місцевої. Які податки і збори є витратами ОМС, як їх обліковувати, бухгалтерські проведення. Про це та інше – у консультації.
9665

Військовий збір 2024 – зміни з 01 жовтня

Мета військового збору випливає з самої назви – збільшити фінансування видатків на оборону України, у т.ч. фінансування ЗСУ. Військовий збір існує з 2014 року, але з 01 жовтня 2024 року відбудеться його збільшення. Про ставки військового збору, об’єкт оподаткування, правила сплати та декларування у бюджетників – у цьому огляді.
39289

Баланс форма 1-дс – як заповнити

Баланс 1 – це традиційний фінансовий звіт. Якими є загальні вимоги до складання звіту Баланс форма 1-дс , яку саме інформацію у 2024 році мають розкривати щодо своїх активів і пасивів бюджетні установи – підкаже експерт.
74780

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді