Нова методика оцінки об’єктів оренди

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Фонд держмайна оприлюднив проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 02 березня 1993 р. № 158 і від 10 серпня 1995 р. № 629».

методика оцінки об’єктів оренди

Пошук по Класифікатору професій

Проєкт постанови КМУ затвердить нову редакцію Методики оцінки об’єктів оренди.

Оцінку обов’язково слід проводити у випадках, передбачених Законом про оренду, зокрема:

  • коли об’єктом оренди є єдиний майновий комплекс;
  • об’єкт оренди пропонується для передачі в оренду без проведення аукціону;
  • об’єкт оренди використовується на підставі договору оренди, укладеного без проведення аукціону або конкурсу, і орендар бажає продовжити договір оренди на новий строк;
  • орендар здійснив ремонтні дії орендованого майна та відповідно до частини 1 статті 21 Закону про оренду та пункту 155 Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою КМУ від 03.06.2020 № 483 (далі – Порядок оренди), претендує на зарахування його витрат в рахунок орендної плати;
  • орендар реалізує своє право звернутися з клопотанням про отримання згоди на здійснення невід’ємних поліпшень відповідно до частини 4 статті 21 Закону про оренду (щодо об’єктів оренди, які передавались в оренду на аукціоні за балансовою вартістю);
  • орендар реалізує своє право на відшкодування своїх витрат на здійснення невід’ємних поліпшень орендованого майна відповідно до частини 3 статті 25 Закону про оренду та пункту 164 Порядку оренди.

Послуги з проведення незалежної оцінки об’єкта оренди (активів, що входять до складу об’єкта оренди) та аудиторської перевірки об’єкта оренди оплачує:

  • балансоутримувач;
  • орендар без доручення балансоутримувача – якщо незалежну оцінку проводять з метою продовження договору оренди на новий строк без проведення аукціону, за бажанням орендаря та відповідно до частин 1, 4 статті 21, частини 3 статті 25 Закону про оренду.

Зауваження та пропозиції до проєкту Фонд держмайна приймає до 17.12.2023 на електронну скриньку (e-mail): [email protected].

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Методика розрахунку орендної плати: визначаємо розмір, індексуємо, розподіляємо

За оренду державного/комунального майна орендарі сплачують орендну плату установі – орендодавцю/балансоутримувачу. Розмір її за перший місяць/добу/годину визначає договір оренди. Та перед укладенням договору орендодавець/балансоутримувач має визначати її розмір. Як визначити/розрахувати орендну плату розглянемо далі.
30820

Оренда майна під час війни: перші кроки, щоб унормувати

Законодавці Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 01.04.2022 № 2181-IX з 13.04.2022 спростили орендні правила, які визначає Закон № 157. Нові вимоги встановили на час воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення чи скасування. Розглянемо детальніше, скільки діятимуть договори, які уклали під час воєнного стану, та за якими правилами передаватимуть майно в оренду в цей період.
5427

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді