Відшкодування комунальних послуг орендарями

Як розрахувати відшкодування комунальних послуг орендарями в бюджетних установах? Скачайте Договір відшкодування комунальних послуг орендарями в бюджетних установах.

Установа надає в оренду частину приміщення. Бухгалтер установи щомісяця виставляє орендарю рахунок за спожиті комунальні послуги.

Як правило, вартість комунальних послуг визначають за даними лічильників, а вартість послуг з утримання орендованого приміщення — відповідно до загальної площі.

За відсутності лічильників вартість комунальних послуг обчислюють також розрахунково залежно від наявності, кількості, потужності, часу роботи електроприладів, систем тепло- і водопостачання, каналізації за спеціальними рахунками, а в неподільній частині — пропорційно розміру загальної площі, яку орендують.

Як розрахувати відшкодування комунальних послуг орендарями на утримання зданих в оренду приміщень (за відсутності в орендаря окремих приладів обліку комунальних послуг), див.у Таблиці.

Розрахунок відшкодування витрат установи-орендодавця на утримання зданих в оренду приміщень (за відсутності в орендаря окремих приладів обліку комунальних послуг)

Розрахунок відшкодування витрат установи-орендодавця

Розрахунок витрат на оплату спожитих послуг бухгалтер має проводити щомісяця. Цей розрахунок має бути підтверджений відповідними документами (у т. ч. бухгалтерськими).

Під час розрахунку потрібно брати до уваги лише фактично спожиті послуги та фактичні витрати. Як видно з таблиці, розрахунок спожитої орендарем електроенергії має бути проведений з урахуванням потужності електронагрівальних та електроосвітлювальних приладів, що є в приміщенні, яке займає орендар, на підставі фактичних даних середнього часу роботи таких приладів протягом місяця. На це бухгалтер уваги в наведеній ситуації не звернув. А от ревізори під час проведення ревізії фінансово-господарської діяльності установи прискіпливо контролюють проведення розрахунків між орендодавцем та орендарем за договором оренди і договором про відшкодування послуг.

Отже, якщо в орендованому приміщенні установи є електроприлади, скажімо, холодильники, комп’ютери тощо, ревізори під час перевірки розрахунку обсягів споживання електроенергії обов’язково перевіряють потужність таких електроприладів з даними технічних паспортів. І в разі заниження обсягу спожитої орендарем електроенергії кваліфікують такі порушення як покриття установою-орендодавцем витрат орендаря без їх наступного відшкодування та відображення в обліку заборгованості на відповідну суму.

Установи, що надають в оренду державне майно, особливу увагу мають приділяти відшкодуванню орендарями в повному обсязі витрат з утримання орендованого приміщення та оплати комунальних послуг. Тому під час проведення розрахунку спожитих орендарем комунальних послуг слід правильно розрахувати всі зроблені орендодавцем витрати. Такі дії в майбутньому унеможливлять виникнення будь-яких непорозумінь між орендодавцем та орендарем щодо оплати спожитих житлово-комунальних послуг, а також допоможуть вберегтися від накладення штрафних санкцій ревізорами.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді