Змінять умови оренди державного та комунального майна у період воєнного стану

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Фонд держмайна оприлюднив проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 травня 2022 р. № 634».

умови оренди державного майна

Калькулятор середньооблікової чисельності штатних працівників

Постановою КМУ «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану» від 27.05.2022 № 634 (далі – Постанова № 634) встановлено ряд пільг з орендної плати для орендарів державного і комунального майна на період воєнного стану. Їх пропонують зменшити.

Наразі положенням пункту 7 Постанови № 634 встановлено, що на період воєнного стану у разі, коли залишкова балансова вартість об’єкта оренди, що є нерухомим майном, є меншою, ніж 10% його первісної балансової вартості, або інформація про залишкову балансову вартість такого об’єкта оренди відсутня, з метою розрахунку стартової орендної плати для проведення електронного аукціону на право оренди нерухомого майна балансоутримувач може не здійснювати переоцінку такого об’єкта оренди. Стартова орендна плата для проведення електронного аукціону в такому разі встановлюється з розрахунку 1 гривня за 1 кв. метр об’єкта оренди.

Пропонують змінити підхід до формування стартової орендної плати, зокрема, шляхом повернення необхідності здійснення оцінки потенційних об’єктів оренди для приведення їх вартості до ринкових умов.

Також переглянуть особливості повернення суми забезпечувальних депозитів.

Зауваження та пропозиції до проєкту Фонд держмайна прийматиме до 09.03.2024 на електронну скриньку (e-mail): [email protected].

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Методика розрахунку орендної плати: визначаємо розмір, індексуємо, розподіляємо

За оренду державного/комунального майна орендарі сплачують орендну плату установі – орендодавцю/балансоутримувачу. Розмір її за перший місяць/добу/годину визначає договір оренди. Та перед укладенням договору орендодавець/балансоутримувач має визначати її розмір. Як визначити/розрахувати орендну плату розглянемо далі.
30820

Оренда майна під час війни: перші кроки, щоб унормувати

Законодавці Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 01.04.2022 № 2181-IX з 13.04.2022 спростили орендні правила, які визначає Закон № 157. Нові вимоги встановили на час воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення чи скасування. Розглянемо детальніше, скільки діятимуть договори, які уклали під час воєнного стану, та за якими правилами передаватимуть майно в оренду в цей період.
5427

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді