Нові особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Сьогодні, 08.05.2024, набрала чинності постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 травня 2022 р. № 634» від 07.05.2024 № 512 (далі – Постанова № 512).

особливості оренди держмайна

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Орендарям державного чи комунального майна з числа фізичних осіб, ФОП, які призвані/прийняті на військову службу після введення воєнного стану до його припинення чи скасування, не нараховують орендну плату за період з 1 числа місяця, в якому їх було призвано або прийнято на військову службу, по 1 число місяця, що настає через три місяці після дати закінчення проходження ними військової служби. Для цього потрібно орендодавцю надіслати відповідне повідомлення з копією військово-облікового або іншого документа, що дає змогу встановити дату початку та/або закінчення проходження ним військової служби.

Якщо такий орендар продовжує використовувати орендоване державне чи комунальне майно або надали його у користування іншим особам, орендну плату нараховуватимуть у повному обсязі з 1 числа місяця, у якому за результатами контролю балансоутримувачем/орендодавцем встановлено факт такого користування.

Орендарям державного та комунального майна, розташованого на територіях активних бойових дій, територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси або на тимчасово окупованих рф територіях України, які включені до відповідного переліку територій, не нараховують орендну плату за період з 1 числа місяця, в якому було визначено щодо відповідних територій дату початку бойових дій або тимчасової окупації, по 1 число місяця, що настає через три місяці після дати завершення бойових дій або тимчасової окупації, що визначаються відповідно до зазначеного переліку. Ця норма починає застосовуватись з 01.01.2024 (п. 2 Постанови № 512). Надмірно сплачена цими орендарями орендна плата підлягає зарахуванню в рахунок майбутніх платежів.

На період воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення чи скасування комунальні підприємства, які повністю або частково фінансуються за рахунок місцевого бюджету, утворені ОМС, юрисдикція яких поширюється на визначені території, для яких не визначена дата завершення бойових дій або тимчасової окупації, мають право на отримання в оренду державного майна без проведення аукціону з метою облаштування гуртожитків для тимчасового проживання внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб, житло яких знищено або пошкоджено внаслідок збройної агресії рф. Орендна плата для ОМС та утвореними ними комунальними підприємствами, установами, організаціями, які повністю або частково фінансуються за рахунок місцевого бюджету, становить 1 гривню за 1 кв. метр площі об’єкта оренди. Для отримання в оренду без аукціону потрібно подати орендодавцю державного майна:

  • заяву;
  • копію статуту (положення);
  • копію документа, що підтверджує заснування комунального підприємства органом місцевого самоврядування, юрисдикція якого поширюється на визначені території, для яких не визначена дата завершення бойових дій або тимчасової окупації.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Виправлення помилок поточного періоду

Виправлення помилок поточного періоду – завдання для бухгалтера, який також виправляє помилки у бухобліку та фінзвітності. Розглянемо способи та приклади виправлення помилок у фінзвітності
2942

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді