Звітність з рентної плати за спецвикористання води: які найпопулярніші помилки допускають

При заповненні звітності з рентної плати за спеціальне використання води, зокрема додатку 5 «Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання води» до податкової декларації, платники припускаються наступних помилок.

Калькулятор стажу державної служби, служби в ОМС та приведеної дати

Звітність з рентної плати за спецвикористання води: які найпопулярніші помилки допускають

Зокрема:

1) у групі рядків 8 Додатку 5 здійснюється некоректне відображення об’єкта оподаткування – фактичний обсяг використаної з початку року води, у тому числі в частині таких передбачених Додатком 5 складових: «в межах установленого річного ліміту» в рядку 8.1 Додатку 5 та «понад установлений річний ліміт» в рядку 8.2 Додатку 5.

Камеральною перевіркою фіксується помилка визначення об’єкту оподаткування рентної плати;

2) у рядку 9 Додатка 5 до декларації зазначаються невірні ставки Рентної плати. Чинні ставки Рентної плати передбачені п. 255.5 ст. 255 ПКУ;

3) у рядку 10.2 Додатку 5 зазначаються коефіцієнти, що застосовуються для обчислення податкових зобов’язань з Рентної плати за частини об’єкту оподаткування – обсяги води безпосередньо спожиті такими категоріями як «населення» - 0 (нуль); «водопостачальними» - 0,3 (нуль три десятих); «інші, у тому числі промислові споживачі» - 1,0 (одиниця);

4) у рядку 11 Додатку 5 здійснюється помилкове відображення податкових зобов’язань.

Обмеження у дозвільних документах платників обсягів використання контролюється взаємопов’язаними рядками 11, 12, та 13 Додатку 5, тому помилки декларування у рядку 11 Додатку 5 призводить до невідворотного виникнення помилки у рядку 12, а також до помилкового, й досить часто від’ємного значення, декларування податкових зобов’язань з Рентної плати у рядку 13 Додатку 5.

За матеріалами ДПС

Ви отримаєте ➡️Навчання у зручному онлайн-форматі ➡️ Відеолекції від провідних експертів ➡️Сертифікат про підвищення кваліфікації від Юридичного університету Ярослава Мудрого

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Як сплачувати рентну плату за свердловину на балансі ОМС

Орган місцевого самоврядування, наприклад місцева рада чи її виконком, має на власному балансі артезіанську свердловину з видобутку питної води. Постає питання, а чи сплачується рентна плата за свердловину та чи потрібні якісь дозволи? Знайдемо відповідь на це цікаве питання.
3071

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді