Роз’яснення щодо виплати аліментів на утримання дитини

Позиція НБУ щодо випадків відмови банків у здійсненні платежів (з рахунків юридичних осіб, кінцевими бенефіціарними власниками яких є резиденти російської федерації/республіки білорусь) з відрахувань із заробітної плати під час стягнення аліментів на неповнолітніх дітей.

Роз’яснення НБУ щодо платежів з виплати аліментів на утримання дитини

Калькулятор індексації зарплати

Національний банк України розглянув звернення щодо випадків відмови банків у здійсненні платежів (з рахунків юридичних осіб, кінцевими бенефіціарними власниками яких є резиденти російської федерації/республіки білорусь) з відрахувань із заробітної плати під час стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. НБУ надав рекомендацій банкам щодо практичного застосування пп. 2 п. 15 постанови Правління Національного банку України «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» від 24.02.2022 № 18 (далі – Постанова № 18) у частині віднесення платежів з виплати аліментів на утримання дитини до обов’язкових платежів, на які не поширюються обмеження, встановлені п. 15 Постанови № 18.

Нацбанк повідомляє:

  • згідно з п. 15 Постанови № 18 зупинено здійснення обслуговуючими банками видаткових операцій за рахунками резидентів російської федерації/республіки білорусь, за рахунками юридичних осіб (крім банків), кінцевими бенефіціарними власниками яких є резиденти російської федерації/республіки білорусь, за винятком здійснення на території України окремих видаткових операцій, визначених у пп. 1–13 п. 15 Постанови № 18. Зокрема, такі обмеження не поширюються на здійснення соціальних виплат, виплат заробітної плати, оплати комунальних послуг, сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів (пп. 2 п. 15 Постанови № 18).

Щодо обов’язкових платежів для цілей пп. 2 п. 15 Постанови № 18, вважаємо, що поняття «інші обов’язкові платежі» має застосовуватися в розумінні сплати обов’язкових платежів, що сплачуються до бюджету або на єдиний рахунок відповідно до податкового законодавства України.

Щодо непоширення вимоги зупинення видаткових операцій за рахунками юридичних осіб (крім банків), кінцевими бенефіціарними власниками яких є резиденти російської федерації/ республіки білорусь, на здійснення виплат аліментів на утримання дитини, ураховуючи винятки, передбачені в пп. 2 п. 15 Постанови № 18, зазначаємо таке:

  • економічні, правові та організаційні засади оплати праці визначені Законом «Про оплату праці», відповідно до ст. 1 якого заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Згідно зі статтею 2 Закону «Про оплату праці» структуру заробітної плати складає:

  1. основна заробітна плата. Це – винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов’язки). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців;
  2. додаткова заробітна плата. Це – винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій;
  3. інші заохочувальні та компенсаційні виплати. До них належать виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, виплати в рамках грантів, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми.

Відповідно до ст. 26 Закону «Про оплату праці» відрахування із заробітної плати можуть провадитися тільки у випадках, передбачених законодавством:

  • при кожній виплаті заробітної плати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати двадцяти відсотків,
  • а у випадках, передбачених законодавством, – п’ятдесяти відсотків заробітної плати, що належить до виплати працівникам.

Зазначені обмеження не поширюються на відрахування із заробітної плати при відбуванні покарання у вигляді виправних робіт і при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей.

Згідно з ч. 3 ст. 181 Сімейного кодексу України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються:

  • у частці від доходу її матері, батька;
  • або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Відповідно до частин 1 та 4 ст. 187 Сімейного кодексу України один із батьків може подати заяву:

  • за місцем роботи,
  • місцем виплати пенсії,
  • стипендії

про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві. Така заява може бути ним відкликана.

Особа, на користь якої присуджено аліменти на дитину, може самостійно подати заяву з виконавчим листом про відрахування аліментів із:

  • заробітної плати,
  • пенсії,
  • стипендії
  • або іншого доходу платника аліментів

безпосередньо за місцем виплати платникові аліментів заробітної плати, пенсії, стипендії або іншого доходу.

На підставі заяви такої особи аліменти відраховуються із:

  • заробітної плати,
  • пенсії,
  • стипендії або іншого доходу платника аліментів у розмірі,

зазначеному у виконавчому листі, та в строки, визначені ч. 2 ст. 187, і перераховуються особі, на користь якої присуджені аліменти, за її адресою або на рахунок, зазначений у заяві.

Таким чином, аліменти (кошти на утримання дитини), які юридична особа-роботодавець відраховує із заробітної плати свого працівника (одного із батьків) на підставі відповідної заяви, є частиною заробітної плати.

Також ч. 1 ст. 7 Закону «Про виконавче провадження» встановлено, що виконавчий документ про стягнення періодичних платежів може бути самостійно надісланий стягувачем безпосередньо:

  • підприємству,
  • установі,
  • організації,
  • фізичній особі-підприємцю,
  • фізичній особі,

які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи.

Підприємства, установи, організації, фізичні особи-підприємці та фізичні особи, зазначені в ч. 1 ст. 7 Закону «Про виконавче провадження», за заявою стягувача зобов’язані здійснювати відрахування із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника у розмірі, визначеному виконавчим документом, з урахуванням положень ст. 70 цього Закону (ч. 4 ст. 7 Закону «Про виконавче провадження»).

Ураховуючи вищевикладене:

  • оскільки пп. 2 п. 15 Постанови № 18 дозволено здійснювати за рахунками юридичних осіб (крім банків), кінцевими бенефіціарними власниками яких є резиденти російської федерації/республіки білорусь, видаткові операції із виплати на території України заробітної плати, а також з огляду на те, що аліменти в такому випадку відраховуються із заробітної плати працівника, якому згідно з вищезазначеними нормами Постанови № 18 дозволена виплата заробітної плати, вважаємо, що саме для цілей цього підпункту можливо здійснювати виплати на території України аліментів, які відраховуються із заробітної плати платника цих аліментів

Джерело: офіційний сайт ФПУ

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
6935

Нарахування аліментів 2024

Яким буде мінімальний і максимальний розмір аліментів 2024 року, штрафи за прострочення сплати аліментів, як аліменти утримуються та відображаються у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку та в обліку бюджетної установи. Ці та пов’язані питання – у цьому огляді.
21758

Приклади відрахувань із заробітної плати 2023 року

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати 2023 року — у статті.
341150

Соціальні стандарти 2023: актуальні цифри

У 2023 році у зв’язку зі збройною агресією мінімальна зарплата і прожитковий мінімум не зазнали змін. Проте змінений порядок обчислення/надання декретних і лікарняних, скасування індексації грошових прибутків, інші нововведення.
7344

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді