Суміщення посад: встановлення, оформлення, припинення

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Фахівці Держпраці роз’яснили умови оформлення суміщення посад та його припинення.

суміщення посад

Пошук по Класифікатору професій

Суміщення посад може бути встановлено за заявою працівника або на підставі прийнятого роботодавцем рішення.

Якщо суміщення ініційовано роботодавцем, працівник має бути повідомлений про зміни в організації виробництва та праці згідно з частиною 3 статті 32 КЗпП не пізніше ніж за два місяці.

Оформлюють суміщення професій (посад) наказом роботодавця. Оскільки працівник продовжує обіймати свою основну посаду, записи про суміщення до особової картки працівника та трудової книжки не вносять. У наказі обов’язково зазначають:

  • назву професії (посади), за якою відбуватиметься суміщення;
  • умови виконання роботи;
  • розмір доплати до посадового окладу.

Тобто якщо із працівником укладено письмовий трудовий договір, для оформлення суміщення посад не потрібно укладати новий трудовий договір чи вносити зміни до наявного трудового договору за допомогою укладання додаткової угоди. Достатньо наказу керівника установи із обов’язковими вимогами зазначеними вище.

Порядок припинення суміщення аналогічний порядку його встановлення. І може відбуватись як за ініціативою роботодавця, так і за ініціативою працівника.

У разі припинення суміщення за ініціативою роботодавця слід видати наказ про зміну істотних умов праці через зміну в організації виробництва та праці (ч. 3 ст. 32 КЗпП). Працівник має бути повідомлений не пізніше ніж за 2 місяці до впровадження таких змін. При цьому працівник також може не погодитися й трудовий договір з ним можна на цій підставі припинити з виплатою вихідної допомоги.

У разі припинення суміщення за ініціативою працівника. Працівник має написати заяву на ім’я роботодавця, а роботодавець видати наказ про припинення суміщення.

За інформацією Південного міжрегіонального управління Держпраці

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Доплата до мінімальної заробітної плати 2024

Зарплата вийшла менша від мінімалки – у більшості випадків необхідно її «дотягувати» шляхом доплати до мінімальної заробітної плати. Однак не все так просто, адже є надурочні, нічні, різні доплати і надбавки, лікарняні та відпускні. Як з цим розібратися – у консультації.
111272

Сумісники у Розрахунку з ПДФО та ЄСВ

Уклали трудовий договір із сумісником: за якими правилами відобразити в Додатках Д5 та Д1, коли донараховувати ЄСВ до мінімальної бази, як показати нараховані доходи в Додатку Д4/4ДФ до Розрахунку.
66222

Е-лікарняний за сумісництвом 2024 на прикладах

Робота за сумісництвом – працівник має виконувати таку роботу у вільний від основної роботи час. Як обчислити е-лікарняні суміснику з урахуванням змін, які сталися з 01 січня 2024 року, – у даній консультації.
97287

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді