Мінюст випустив роз'яснення про особливості стягування аліментів

Роз'яснення Мін'юсту стосується cтягнення аліментів з осіб, які перебувають на тимчасово окупованій території.

Як стягувати аліменти з осіб, які перебувають на тимчасово окупованій території

Калькулятор штрафів

Виконання судових рішень про стягнення аліментів здійснюють державні та приватні виконавці у порядку встановленому Законом України «Про виконавче провадження». На сьогодні в умовах воєнного стану виконання судових рішень про стягнення аліментів забезпечується у встановленому законодавством порядку.

Інформація про зміну місцезнаходження органів державної виконавчої служби або про визначення органу державної виконавчої служби, на який покладатиметься повноваження з примусового виконання рішень, місцем виконання яких є територія, на якій ведуться активні бойові дії або тимчасово окупована, інформація про які міститься в Переліку, публікується на веб-сайті Міністерства юстиції України та веб-сайтах міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України по мірі її оновлення.

Під час дії воєнного стану виконання рішень, місцем виконання яких згідно з ч. 1 ст. 24 Закону України «Про виконавче провадження» є територія, на якій ведуться активні бойові дії або тимчасово окупована, інформація про які міститься в переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, здійснюється:

  • органом державної виконавчої служби, компетенція якого поширюється на таку територію, за умови якщо:
    • такий орган змінив місцезнаходження/місцерозташування на іншу територію України;
  • або органом державної виконавчої служби, визначеним Міністерством юстиції України за поданням/пропозиціями Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України (абз. 7 п. 4 розд. I Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 02.04.2012 № 512/5).

Щоб знайти необхідний орган державної виконавчої служби необхідно:

  1. Скористатися веб-сайтом Мін’юсту.
  2. Переглянути рубрику «Департамент державної виконавчої служби», де можна знайти необхідний відділ ДВС (наприклад, у м. Кременчук Полтавської області, який підпорядкований Східному міжрегіональному управлінню Міністерства юстиції України).
  3. Зв’язатися з відповідальними особами за вказаними контактами.

Джерело: офіційний сайт Мін'юсту

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Приклади відрахувань із заробітної плати

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати — у статті.
345364

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
7501

Нарахування аліментів 2024

Яким буде мінімальний і максимальний розмір аліментів 2024 року, штрафи за прострочення сплати аліментів, як аліменти утримуються та відображаються у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку та в обліку бюджетної установи. Ці та пов’язані питання – у цьому огляді.
22865

Соціальні стандарти 2023: актуальні цифри

У 2023 році у зв’язку зі збройною агресією мінімальна зарплата і прожитковий мінімум не зазнали змін. Проте змінений порядок обчислення/надання декретних і лікарняних, скасування індексації грошових прибутків, інші нововведення.
7401

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді