Перелік робіт, які не можна виконувати за ЦПД: чи можна встановити

Основною ознакою, яка відрізняє цивільно-правові відносини від трудових, є те, що:

  • трудове законодавство регулює процес організації трудової діяльності;
  • цивільно-правовий договір укладають, аби отримати певний матеріальний результат, а процес організації трудової діяльності — поза його межами.

Виконавець, який працює за цивільно-правовим договором, на відміну від працівника, який виконує роботу за трудовим договором, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку. Він сам організовує свою роботу і виконує її на власний ризик. Тобто предметом цивільно-правових договорів є результат праці, який підлягає вимірюванню у конкретних фізичних величинах, а не процес роботи.

Скачати цивільно-правовий договір ЗРАЗОК

Водночас чіткого переліку робіт, при виконані яких не можна укладати цивільно-правові угоди, немає. Ці угоди застосовують, аби виконати разову конкретну роботу, що спрямована на одержання результатів. Коли результати отримали, договір вважається виконаним, а дія його припиняється.

За наявності ознак, притаманних трудовим відносинам (ст. 21 КЗпП), потрібно укладати трудовий договір, а не договір цивільно-правового характеру.

За інформацією ГУ Держпраці у Хмельницькій області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Акт приймання-передачі транспортного засобу

Коли установа безоплатно отримує чи передає авто, здає його в оренду, відправляє або забирає з ремонту тощо, вона складає акт приймання-передачі транспортного засобу. Форми актів різняться залежно від мети передачі транспортного засобу. Розглянемо, у яких випадках і за якою формою складати ці акти.
54804

Облік використання робочого часу

Положення про облік використання робочого часу працівників розробляють з метою впорядкувати облік використання робочого часу працівниками установи, підвищити відповідальність керівників структурних підрозділів за достовірність відомостей у табелях обліку використання робочого часу, нарахування зарплати працівникам, посилити трудову дисципліну.
7091

Паспорт бюджетної програми місцевого бюджету 2025

Складають паспорт бюджетної програми місцевого бюджету усі головні розпорядники за коштами місцевого бюджету. Розкажемо про особливості заповнення, внесення змін та термін затвердження.
53679

Видаткова накладна – бланк | зразок

Видаткова накладна – це первинний документ, який дає змогу обліковувати рух матеріальних цінностей, тож використовують бланк чи не всі установи. І хоча бухгалтери мають з нею справу мало не щодня, запитань щодо заповнення багато. Відповімо на найбільш поширені та дамо зразок.
127007

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді