Випробувальний строк чи стажування?

Роботодавці при прийнятті працівника на роботу мають укласти з ним трудовий договір, оформлений наказом керівника, та повідомити про це контролюючі органи в порядку, встановленому КМУ (ч. 3 ст. 24 КЗпП).

Законодавство про працю не передбачає права роботодавця приймати працівника на стажування, особливо безоплатне. Стажування правомірне у випадках, прямо визначених законом. Приміром, його проходять:

Скачати цивільно-правовий договір ЗРАЗОК

Якщо роботодавець бажає пересвідчитися у належних професійних якостях працівника, він може обумовити у трудовому договорі випробувальний строк. Такий строк не має перевищувати:

  • 3 місяці — у загальних випадках;
  • 1 місяць — для робітників;
  • 6 місяців — у окремих випадках за погодженням з профспілкою.

До строку випробування не зараховують дні, коли працівник фактично не працював, незалежно від причини.

Термін випробування є завершеним, якщо після його спливу працівник продовжує працювати. У цьому випадку його трудовий договір стає безстроковим, а розірвання можливе лише в загальному порядку.

Працівника, який не відповідає займаній посаді або виконуваній роботі, роботодавець звільняє впродовж терміну випробування, про що письмово повідомляє за 3 дні.

За інформацією ГУ Держпраці у Львівській області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
152479

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді