Аліменти: яка передбачена кримінальна відповідальність за несплату?

Примусові заходи, які застосовуються до боржників по аліментах, залежать від строку несплати дитячих коштів. Тому, до найсуворішого покарання злісних неплатників аліментів притягують відповідно до норм Кримінального кодексу України.

Допомогатор

Під злісним ухиленням від сплати аліментів розуміють будь-які діяння боржника, що спрямовані на невиконання рішення суду та сприяють зростанню заборгованості, зокрема:

  • приховування доходів;
  • зміна місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця або приватного виконавця.

Підставами притягнення особи до кримінальної відповідальності є:

  • наявність факту звернення одержувача аліментів до суду з позовом про стягнення аліментів, за результатами розгляду якого має бути винесене судове рішення;
  • наявність заборгованості зі сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за 3 місяці відповідних платежів;
  • злісний характер ухилення від сплати аліментів.

Тож, у разі задоволення судом позову, який до речі, подається особою, яка виховує або утримує дитину, на боржника можуть чекати наступні покарання:

  • громадські роботи тривалістю від 80 до 120 годин;
  • арешт на строк до 3-х місяців;
  • обмеження волі на строк до 2-х років.

А у разі повторного притягнення до відповідальності за цей злочин:

  • громадські роботи тривалістю від 120 до 240 годин;
  • арешт на строк від 3 до 6 місяців;
  • обмеження волі на строк від 2 до 3 років.

Джерело: Північно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Суми)

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
6934

Нарахування аліментів 2024

Яким буде мінімальний і максимальний розмір аліментів 2024 року, штрафи за прострочення сплати аліментів, як аліменти утримуються та відображаються у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку та в обліку бюджетної установи. Ці та пов’язані питання – у цьому огляді.
21758

Приклади відрахувань із заробітної плати 2023 року

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати 2023 року — у статті.
341150

Соціальні стандарти 2023: актуальні цифри

У 2023 році у зв’язку зі збройною агресією мінімальна зарплата і прожитковий мінімум не зазнали змін. Проте змінений порядок обчислення/надання декретних і лікарняних, скасування індексації грошових прибутків, інші нововведення.
7344

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді