Неповний робочий день для осіб з інвалідністю – обов'язок чи право роботодавця

668

Запитання

Неповний робочий день для осіб з інвалідністю – обов'язок чи право роботодавця?

Відповідь

робочий день для осіб з інвалідністю

ВИРОБНИЧИЙ КАЛЕНДАР 2023

Державна служба України з питань праці пояснює, як реалізувати право осіб з інвалідністю на неповний робочий день або робочий тиждень.

Служба наголошує, що роботодавець зобов’язаний встановити пільгові умови праці за бажанням працівника-інваліда. Оплата праці здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Зменшення робочого часу встановлюється шляхом:

  • зменшення тривалості щоденної роботи;
  • зменшення кількості днів роботи протягом тижня або одночасного зменшення кількості днів і тривалості щоденної роботи.

Ключовий момент – домовленість між роботодавцем і особою з інвалідністю, але має бути дотримано мінімальних державних гарантій щодо оплати праці.

Якщо індивідуальна програма інваліда передбачає зменшену тривалість робочого часу, роботодавець зобов’язаний створити такі умови.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153068

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74911

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22057

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
94208