Куди сплачувати військовий збір та куди надавати розрахунки після зміни місцезнаходження

Консультація для платників податків, які змінили місце реєстрації на інший адміністративний район

військовий збір

Калькулятор індексації зарплати

Державна податкова служба надала відповідь, куди сплачувати військовий збір та куди надавати розрахунки, якщо платник податків змінив місцезнаходження. Податківці підкреслюють, що консультація стосується випадків, коли у платника податків змінився адміністративний район.

Який порядок сплати та обліку військового збору

Відповідно до ст. 29 Бюджетного кодексу військовий збір належить до доходів загального фонду Державного бюджету. У разі зміни місцезнаходження платників податків сплата податків і зборів після реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду.

Податкові агенти та платники ЄСВ зобов’язані подавати податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Наказом Мінфіна затверджено Порядок обліку платників податків і зборів. Суб’єкт господарювання після зняття з обліку в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням продовжує обліковуватись та сплачувати податки.

Якщо місцезнаходження платника змінилося сплата визначених законодавством податків і зборів після реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду (календарного року).

Висновок

У разі зміни суб’єктом господарювання місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району, військовий збір сплачується до закінчення поточного бюджетного року за попереднім місцезнаходженням. Розрахунок подається за основним місцем обліку, тобто до контролюючого органу за новим місцезнаходженням суб’єкта господарювання.

Експерт порталу Бухгалтерія для бюджету та ОМС нагадує, хто сплачує військовий збір відповідно до п.162.1 ст.162 Податкового Кодексу:

  • фізичні особи — резиденти, які отримують прибутки з джерела їх походження в Україні, так і іноземні прибутки;
  • фізичні особи — нерезиденти, які отримують прибутки з джерела їх походження в Україні;
  • податкові агенти.

Військовий збір із заробітної плати в Україні нараховує, утримує і сплачує до бюджету за своїм місцем реєстрації установа-роботодавець.

За матеріалами ДПС України

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36418

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
85414

Військовий збір відсоток у 2024 році

Військовий збір наповнює державний бюджет, тож для місцевих бюджетів він не відіграє особливої ролі. Однак бухгалтери держорганів, ОМС, бюджетних установ мають знати правила його утримання із доходів, що нараховують держслужбовцям, посадовим особам місцевого самоврядування, працівникам чи іншим фізичним особам.
18515

Приклади відрахувань із заробітної плати 2023 року

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати 2023 року — у статті.
341441

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді