Як звільняти посадовців ОМС в період воєнного стану

Національне агентство України з питань державної служби прокоментувало процедуру звільнення з посад в органах місцевого самоврядування у період воєнного стану.

звільнення під час воєнного стану

Трудові відносини в умовах воєнного часу

В роз’ясненні НАДС говориться, що у період дії воєнного стану сільський, селищний, міський голова може призначати осіб на посади та звільняти з посад в органах місцевого самоврядування, керівників комунальних підприємств, установ, організацій.

Порядок призначення та звільнення регулюється ч.5 та 6 ст. 10 Закону «Про правовий режим воєнного стану». Проте в законі не вказано, з яких саме посад в органах місцевого самоврядування може звільняти сільський, селищний, міський голова під час війни.

На думку НАДС, голова громади може звільняти з посад тих осіб, яких має право призначати. До того ж згідно КзпП, працівники, які займають виборні посади, можуть бути звільнені тільки за рішенням органу, який їх обрав, і лише з підстав, передбачених законодавством.

Крім цього, Агентство попереджає про захист прав внутрішньо переміщених осіб, серед яких є й колишні працівники місцевих органів влади. ВПО, яка не мала можливості припинити трудовий договір у зв’язку з неможливістю продовження роботи за попереднім місцем проживання, має право припинити договір в односторонньому порядку і отримати право на статус безробітного і допомогу по безробіттю.

Для цього ВПО мають подати до центру зайнятості за місцем проживання заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору. Датою припинення трудового договору буде день, наступний за днем подання такої заяви.

Центр зайнятості у день припинення трудового договору будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними повідомляє про це:

  • роботодавця;
  • територіальний орган Пенсійного фонду України;
  • територіальний орган Державної податкової служби.

За матеріалами Децентралізація

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Призупинення дії трудового договору: що в Податковому розрахунку

З консультації дізнаєтеся, чи зазначати в Додатку Д5 реквізити наказу про призупинення дії трудового договору, як заповнити при цьому Додатки Д1 та 4ДФ, а також, як бути з ЄСВ з мінімальної бази
16131

Реквізити документів за ДСТУ 4163:2020

Стандарт визначає нові вимоги до 32 реквізитів службових документів. Наші експерти звели й систематизували настанови та рекомендації за кожним реквізитом та унаочнили прикладами.
13863

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді