Чи можна відмовити у працевлаштуванні кандидату без прописки

Держпраці коментує питання працевлаштування осіб, у яких відсутня реєстрація місця проживання.

відмова у працевлаштуванні

Норми тривалості робочого часу 2023

За статтею 25 КЗпП при укладенні трудового договору забороняється вимагати від осіб, які поступають на роботу, наступні відомості:

  • про їх партійну і національну приналежність, походження,
  • реєстрацію місця проживання чи перебування,
  • інші документи, подання яких не передбачено законодавством.

Також забороняється необґрунтована відмова у прийнятті на роботу, тобто відмова без будь-яких мотивів або з підстав, що не стосуються кваліфікації чи професійних якостей працівника.

На вимогу особи, якій відмовлено в прийнятті на роботу, роботодавець зобов’язані письмово повідомити про причину такої відмови, яка має відповідати частині першій статті й5 КзпП.

Якщо працедавець не надає обґрунтовану відповідь про причину відмови, працівник має право звернутися до суду із позовом про порушення трудового законодавства.

За матеріалами Держпраці

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
19103

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
17380

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді