Оплата періодики в грудні - допомога експерта

Пам'ятаємо, як у 2020 році урядовці заборонили попередню оплату під час закупівлі періодичних видань. Що змінилося та чи можливо у 2021 році передблатити видання на 2022 рік?

Торішні зміни щодо попередньої оплати стали спотикачем для оплати періодики. Розгрібати ці перипетії доводиться й досі, адже кожен трактує законодавчі норми по‑своєму. Тож не дивно, що бухгалтерів турбує безліч запитань, на які ми з радістю відповімо.

Чим здивує 2021-й

Відносною стабільністю. Принаймні для тих, хто бажає у грудні встигнути передплатити улюблене професійне видання «Головбух: Бюджет» на 2022 рік. Адже нині немає жодних перешкод, щоб здійснити попередню оплату під час закупівлі періодичних видань.

А що з карантинними обмеженнями

Залишається чинною норма пункту 15-1 Постанови № 641:

«Заборонити на період дії карантину здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти, а Державній казначейській службі здійснення відповідних платежів, крім випадків, коли предметом закупівлі є вітчизняні періодичні друковані видання та послуги з їх доставки за передплатою...»

Нагадаємо, що адаптивний карантин та режим надзвичайної ситуації уряд продовжив до 31 грудня 2021 року. Тож, щоб оформити передплату на вітчизняні друковані видання на 2022 рік та послуги з їх доставки, дотримуйте вимог, визначених Постановою № 1070.

Про які вимоги йдеться

Перша — це наявність положення щодо здійснення в поточному бюджетному періоді попередньої оплати, затвердженого головним розпорядником бюджетних коштів. На цій умові Казначейство акцентувало увагу в листі від 21.05.2020 № 16-06-06/8833.Положення має містити, зокрема, розмір та строки попередньої оплати. Для реєстрації бюджетних зобов’язань бюджетні установи разом з підтвердними документами надають до органів Казначейства його копію.

Підтвердні документи, які потрібні, щоб зареєструвати бюджетні зобов’язання та провести платежі, звірте з додатком до Методичних рекомендацій.

Якщо ви не маєте потрібного положення, скористайся зразком,наведеним у статті «Передплата періодичних видань за зразковим Положенням» у № 31 за 2020 рік.

Коли на момент оплати положення все ще немає, отримайте від головного розпорядника разовий дозвіл на передплатну господарську операцію.

Друга — під час закупівлі періодичних видань попередню оплату дозволено здійснювати на строк не більше 12 місяців. А це може бути місяць, квартал, півріччя.

Чи можна у 2021-му передплатити періодику, яку установа отримуватиме у 2022-му

Так, можна. Це питання «з бородою». Зазвичай перепони виникають на стадії реєстрації укладеного договору, зокрема на редакційну передплату, в органі Казначейства. У поточному році для здійснення видатків обидві сторони орієнтуються на кошторисні призначення саме цього бюджетного року. Тож на момент укладання договору на передплату періодики на 2022 рік відповідних бюджетних призначень ще в природі не існує. Цілком логічно, що орган Казначейства може відмовитися зареєструвати бюджетне зобов’язання за таким договором. Підстава — норма пункту 2.10 Порядку № 309. А дарма. Адже безвихідних ситуацій не буває.

Вихід підказали самі казначеї — слід належно оформити договір. Зокрема, у договорі має бути прописано, що виникнення договірних зобов’язань залежить від реального фінансування та постачання товару в наступному році. Не варто нагадувати, що таку умову договору слід погодити з головним розпорядником бюджетних коштів. Як вирулити з аналогічної ситуації, яка склалася наприкінці 2020 року, йшлося в листі Казначейства від 24.11.2020 № 16-10/21169.

Чи поширюються вимоги закупівельного законодавства на передплату періодики

Так. Коли оформлюєте документи на попередню оплату за періодичні видання, дотримуйте всіх правил закупівельного законодавства. Зокрема, предмет закупівлі визначайте за ДК 021:20154, за кодом 22210000-5 — Газети.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді