Бухгалтерський облік та фінансова звітність — за новою Стратегією

Щоб підвищити якість, повноту та достовірність даних фінансової звітності, Мінфін напрацював Стратегію модернізації системи бухобліку та фінзвітності в держсекторі до 2025 року. У чому її суть та яких змін очікувати?

Уряд ухвалив Проект розпорядження «Про схвалення Стратегії модернізації системи бухгалтерського обліку та фінансової звітності в державному секторі на період до 2025 року».

У чому суть?

Стратегія:

  • передбачає, що суб’єкти держсектору вестимуть бухгалтерський облік та складатимуть фінансову звітність за інформаційно-аналітичною системою;
  • систематизує облікові процеси;
  • покращує формування організаційної структури бухгалтерських служб;
  • удосконалює системи підготовки та перепідготовки профільних спеціалістів.

Пряма мова

В. о. Міністра фінансів О. Маркарова:

Стратегія модернізації системи бухобліку та фінзвітності є надзвичайно важливим елементом для якісної, повної та достовірної інформації від 73 800 розпорядників і одержувачів бюджетних коштів. Переконана, що нам вдасться провести її комплексну імплементацію. Переваги складання і подання звітності в електронному вигляді навіть нема потреби перераховувати. Ми плануємо створити до 2025 року єдиний інформаційний простір в бухобліку. Це важливо насамперед для покращення управління держфінансами, стратегічного бюджетного планування, а також системи контролю за виконанням бюджету.

Що це дає?

Комплексна імплементація Стратегії дозволить створити до 2025 року єдиний інформаційний простір в бухобліку, аби надалі удосконалити управління:

  • держфінансами,
  • стратегічним бюджетним плануванням на середньостроковий та довгостроковий періоди,
  • системою контролю за виконанням бюджету.

Що зробили станом на сьогодні?

На сьогодні Мінфін затвердив 20 НП(С)БОДС, які відповідають міжнародним стандартам. Це надає можливість відображати в бухобліку господарські операції з урахуванням економічної складової доцільності і ефективності діяльності суб’єкта;

Мінфін затвердив план рахунків, аби забезпечити єдиний підхід у відображенні господарських операцій в держсекторі;

Запроваджені нові форми фінзвітності та порядок їх заповнення. Це дозволяє розкривати інформацію про результати діяльності суб’єкта держсектору та вплив окремих показників на формування фінансового результату;

Затверджене типове положення про бухгалтерську службу бюджетної установи для окреслення завдань, повноважень та відповідальності бухгалтерів.

Бюджетні установи перейшли на ведення бухобліку за методом нарахування, що забезпечило відображення всіх узятих такими установами зобов’язань.

Запроваджена інформаційно-аналітична система «Є-Казна». Це дає змогу в режимі реального часу відслідковувати стан рахунків, контролювати витрати та їх цільове призначення, а також оперативно приймати фінансову звітність.

За інформацією з Урядового порталу


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді