Оплата праці у вихідні та святкові дні

Роботу працівників у вихідні та святкові дні керівник має компенсувати. При цьому в працівника є вибір — або взяти відгул, або отримати оплату в подвійному розмірі. Якою має бути оплата праці у вихідні та святкові дні 2018 року — розповімо далі.

Яка тривалість робочого тижня

За п’ятиденного робочого тижня працівникам надавайте два вихідних дні на тиждень. Оскільки загальним вихідним днем є неділя, другий вихідний день у разі п’ятиденного робочого тижня надавайте підряд із загальним вихідним (ч. 1 ст. 67 КЗпП).

Скільки триватиме робочий тиждень у межах графіка роботи за статтею 52 КЗпП, вирішує керівник установи спільно із профспілкою. Він зобов’язаний врахувати специфіку роботи, побажання трудового колективу та погодити із місцевою радою тривалість робочого тижня, орієнтуючись на норми тривалості робочого часу. Прийняте рішення керівник фіксує документально в розділі «Режим робочого часу та відпочинку» колективного договору, а також у правилах внутрішнього трудового розпорядку.

Коли можлива оплата праці у вихідні дні

Залучати працівників до роботи у вихідні дні законодавство забороняє (ч. 1 ст. 71 КЗпП).

Утім, окремих працівників до роботи у вихідні дні можна залучити — тільки з дозволу профспілкової організації та у виняткових випадках. Зокрема, щоб:

  • відвернути або ліквідувати наслідки стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунути їх наслідки;
  • відвернути нещасні випадки, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибель або псування майна;
  • виконати невідкладні, наперед не передбачені роботи, від негайного виконання яких залежить у подальшому нормальна робота установи в цілому або її окремих підрозділів;
  • виконати невідкладні вантажно-розвантажувальні роботи, щоб запобігти або усунути простій рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення (ч. 2 ст. 71 КЗпП).

Саме у таких випадках робота і оплата праці у вихідні дні 2018 року буде правомірною.

Заборонена робота і, відповідно, оплата праці у вихідні дні, працівників:

  • ☛ молодших 18 років (ст. 192 КЗпП);
  • ☛ вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (ст. 176 КЗпП);
  • ☛ батьків, які виховують дітей без матері (у т. ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також опікунів (піклувальників), прийомних батьків (ст. 1861 КЗпП).

Залучайте працівників до роботи у вихідний день за письмовим наказом (розпорядженням) керівника. Наказ про роботу у вихідний день видають, якщо є:

  • умови, що передбачає частина друга статті 71 КЗпП;
  • згода профспілки або представника трудового колективу;
  • згода сторін на вид компенсації за роботу у вихідний день;
  • згода працівника виконувати доручену роботу, якщо виконання такої роботи не обумовлено трудовим договором (крім випадків тимчасового переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без згоди працівника).

У наказі про роботу у вихідний день обов’язково зазначайте:

  • підставу залучення працівників до роботи;
  • прізвища, імена, по батькові і посади всіх працівників, які працюватимуть у цей день;
  • якою буде оплата праці в вихідні дні кожного працівника.

Отже, якщо потреба залучити працівників до роботи у вихідний чи святковий день підпадає під випадки, передбачені частиною другою статті 71 КЗпП, працівників установи можна залучати до роботи. За таку роботу передбачена оплата праці в вихідні та святкові дні. Рішення про залучення працівників до роботи керівник установи має погодити з профспілковою організацією і оформити його письмово у вигляді наказу.

Як здійснюється оплата праці за вихідні дні

Оплата праці у вихідні та неробочі дні здійснюється за статтею 107 КЗпП. Тож роботу у святковий і неробочий день оплачуйте:

  1. відрядникам — за подвійними відрядними розцінками;
  2. працівникам, працю яких оплачують за годинними або денними ставками, — у розмірі подвійної годинної або денної ставки;
  3. працівникам, які одержують місячний оклад, у розмірі:
  • одинарної годинної або денної ставки понад оклад — якщо робота у святковий і неробочий день провадилась у межах місячної норми робочого часу,
  • подвійної годинної або денної ставки понад оклад — якщо робота провадилася понад місячну норму.

Оплата праці в святкові та вихідні дні у подвійному розмірі проводиться за фактично відпрацьовані години.

У разі ж якщо працівник як компенсацію обирає інший день відпочинку, то роботу у вихідний день йому оплачуйте в одинарному розмірі.

Компенсуємо роботу у вихідний іншим днем відпочинку

Людмила кравченко
Людмила Кравченко Керівник експертної групи Експертус Головбух
Працівник за завданням керівника відпрацював у вихідний день 5 годин. Керівник установи за згодою працівника вирішив компенсувати таку роботу іншим днем відпочинку. Чи залежить тривалість відпочинку в інший день від часу, відпрацьованого працівником у вихідний день?

Зауважимо, що законодавство не встановлює, як визначати інший день відпочинку та протягом якого строку його використати. Тому часто виникають суперечки між працівником та установою щодо строків використання днів відпочинку. Аби запобігти цьому, у правилах внутрішнього трудового розпорядку установи доцільно прописати порядок та строк, за яким ви будете надавати, а працівники використовувати інші дні відпочинку як компенсацію за роботу у вихідні дні.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

Вебінарний марафон доя Дня бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді