Як без штрафів оплачувати перерви в роботі

Автор
керівник групи експертів з бюджетного обліку
З’ясуємо, які перерви в роботі включати до робочого часу, а які — ні. Це вбереже від порушень бюджетного законодавства та претензій ревізорів.

Позапланові перевірки Держпраці під час воєнного стану

Працівник — не робот. Певний час має відпочивати. За трудовим законодавством час відпочинку — це:

  • вихідні дні (за п’ятиденного робочого тижня працівникам надають два вихідних дні на тиждень, а за шестиденного — один вихідний день; загальний вихідний — неділя);
  • святкові дні;
  • відпустки;
  • перерви.

Перерви в роботі є такі, що:

  • не включають до робочого часу;
  • включають до робочого часу.

Чому законодавство передбачає такі перерви та як їх оплачувати — далі.

 

Перерви в роботі, які не включають до робочого часу

Зазвичай це перерви для відпочинку і харчування.

Головні їх риси:

  • тривають не більше двох годин (ст. 66 Кодексу законів про працю України; КЗпП);
  • працівники можуть їх використовувати на свій розсуд, тобто полишити своє робоче місце, але зобов’язані повернутися до роботи до її закінчення.

Перерви в роботі. Які оплачувати, які — ні Якщо тривалість перерви для відпочинку і харчування перевищує дві години, це означає, що робочий день поділили на частини (ст. 60 КЗпП). Це можливе на роботах із особливими умовами і характером праці, та й то в окремих випадках.

 
 
Час початку та закінчення перерви в роботі для відпочинку і харчування встановлюйте правилами внутрішнього трудового розпорядку. Бажано її надавати через чотири години після початку роботи.
 

Трудове законодавство визначає лише максимальну тривалість перерви в роботі для відпочинку і харчування — до двох годин. Її конкретну тривалість встановлює керівник установи (при затвердженні правил внутрішнього трудового розпорядку) або сторони колективного договору. На практиці тривалість перерви коливається від 30 хвилин до 1 години.

Перерви в роботі. Які оплачувати, які — ні Коли визначаєте час перерви в роботі для відпочинку і харчування, пам’ятайте, що її тривалість має забезпечувати основне призначення, щоб працівники встигли відпочити і прийняти їжу.

Перерву для відпочинку і харчування працівникам, яку вони можуть використовувати на свій розсуд, тобто залишити своє робоче місце, не включайте до робочого часу і не оплачуйте.

 

Перерви в роботі, що включають до робочого часу

В окремих випадках для працівників протягом робочого дня можете передбачити інші перерви.

Якщо за умовами роботи перерву для відпочинку і харчування встановитине можете, надавайте працівникові можливість поїсти протягом робочого часу (ч. 4 ст. 66 КЗпП). Перелік робіт, порядок і місце приймання їжі встановлює керівник установи за погодженням із профспілкою. Приміром, такі умови можна передбачити для працівників, які чергують цілодобово: сторож, кочегар, вахтер. Як правило, для них запроваджують підсумований облік робочого часу.

Час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) передбачають правила внутрішнього трудового розпорядку і графіки змінності відповідно до законодавства

Якщо час перерви в роботі для внутрішньозмінного відпочинку і особистих потреб — складова частина робочого часу, оплачуйте роботу за весь фактично відпрацьований за графіком час. Таку позицію висловлює Мінсоцполітики в листі від 04.10.2010 № 304/13/116-10.

Зокрема, відповідно до статті 168 КЗпП працівникам, що працюють в холодну пору року на відкритому повітрі або в закритих неопалюваних приміщеннях, вантажникам та деяким іншим категоріям працівників надавайте перерви в роботі для обігрівання і відпочинку.

Додаткові перерви в роботі надають також жінкам, що мають дітей віком до півтора року, для годування дитини. Строки і порядок надання таких перерв установлює керівник установи за погодженням із профспілкою та з урахуванням бажання матері (ст. 183 КЗпП).

Усі перелічені у цьому розділі перерви включайте до робочого часу і оплачуйте.

 

Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Головбух: БЮДЖЕТ»

 

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді