Що у тендерній пропозиції учасника можна вважати формальною помилкою

Закон про публічні закупівлі дає змогу замовникам не відхиляти тендерну пропозицію учасника, якщо той припустився формальної помилки. Що ж саме можна вважати формальною помилкою?

Так, замовник не повинен відхиляти тендерну пропозицію учасника, якщо в ній є формальні помилки.

Нагадаємо, що тендерна пропозиція — це пропозиція щодо предмета закупівлі або його частини (лота), яку учасник подає замовнику відповідно до вимог тендерної документації.

Тобто саме тендерна документація має містити всі вимоги до умов проведення публічних закупівель, за якими замовник має сформувати свою тендерну пропозицію. Інакше — отримає відмову в участі у закупівлі.

Неформальне покращення, або Як уникнути зайвих проблем із документами учасника

Що у тендерній пропозиції учасника можна вважати формальною помилкою
Світлана Панаіотідідержавний уповноважений Антимонопольного комітету України, член Постійно діючої адміністративної колегії АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель
Наведу один приклад із формальними помилками, коли замовник може не відхиляти пропозицію учасника, якщо передбачить це в тендерній документації.

Формальна помилка у розумінні Закону

Частина перша статті 30 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон про публічні закупівлі) зобов’язує замовника відхилити тендерну пропозицію учасника, якщо вона не відповідає умовам тендерної документації.

Законодавці чітко визначили, з чого має складатися тендерна документація. Та, окрім обов’язкових вимог, замовнику надали право самому визначити іншу інформацію відповідно до законодавства, яку він вважає за необхідне до неї включити.

Також тендерна документація може містити опис і приклади формальних (несуттєвих) помилок, допущення яких учасниками не призведе до відхилення їх пропозицій.

Формальними (несуттєвими) вважають помилки, що пов'язані з оформленням тендерної пропозиції та не впливають на зміст пропозиції, а саме технічні помилки та описки (ч. 3 ст. 22 Закону про публічні закупівлі).

Формальні помилки — у тендерній документації

Замовник має деталізувати у тендерній документації, які технічні помилки та описки він вважатиме формальною помилкою.

Зауважимо: це потрібно передусім замовнику. Визначивши перелік формальних помилок, він матиме аргументовані підстави для відмови учаснику у разі їх наявності у тендерній пропозиції.

Пам’ятайте: тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників.

Що не можна вважати формальними помилками

Замовник, коли складатиме тендерну документацію, не може зарахувати до формальних помилок умови, що стосуються змісту самої тендерної пропозиції.

Бо ж недарма законотворці назвали формальними помилками ті помилки, що пов'язані з оформленням тендерної пропозиції та не впливають на зміст пропозиції.

Приміром, не можуть вважатися формальними помилками невідповідність технічних можливостей учасника, недотримання ним кваліфікаційних критеріїв, неподання певного обумовленого документацією підтвердного документа.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді