Як індексувати зарплату в березні 2019 року

Наразі затишшя в індексації заробітної плати. Та деяким категоріям працівників у березні 2019-го зарплату все ж індексуватимемо.

Аби індексація зарплати, зокрема у березні 2019 року, була нарахована належним чином, потрібно мати інформацію про:

  • базовий місяць, тобто місяць підвищення посадового окладу певної категорії працівників бюджетної сфери;
  • індекс споживчих цін (ІСЦ), який слід співставляти з порогом індексації.

Розглянемо означені умови детальніше. Орієнтуватимемося на Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 № 1078 (далі — Порядок № 1078).

ІСЦ: що впливає та як розрахувати

ІСЦ безпосередньо залежить від індексів інфляції, які до 10-го числа щомісяця оприлюднює Держстат.

Ключовими для індексації зарплати нині є такі вхідні дані:

  • базовий місяць. Для одних категорій працівників базовим є січень поточного року, для інших — травень;
  • посади, які обіймають такі працівники.

Розраховуємо ІСЦ наростаючим підсумком, починаючи з місяця, наступного за базовим.

Здавалося б, нічого нового. Наразі стільки доступної інформації, що бухгалтер особливо не переймається розрахунками. Автоматично розрахувати суму індексації заробітної плати за конкретний місяць можна й за допомоги калькулятора. З’ясуємо лиш, кому індексувати, а кому ні.

Калькулятор індексації зарплати

Базовий місяць — січень 2019 року

Для певних категорій працівників бюджетної сфери у січні 2019 року урядовці підвищили посадові оклади (тарифні ставки). Отже, для них цей місяць стає базовим.

У базовому місяці значення індексу споживчих цін (ІСЦ) прийняли за 1, або 100% (п. 5 Порядку № 1078).

Для подальшої індексації зарплати ІСЦ наростаючим підсумком обчислюємо, починаючи з лютого 2019 року. Право на індексацію у працівників настане, коли ІСЦ наростаючим підсумком перевищить поріг індексації 103%. У березні право на індексацію ще не настало, тож зарплату таких працівників не потрібно індексувати.

Перелічимо категорії працівників, для яких січень став базовим. У березні вони індексації, на жаль, не отримають.

Працівники з оплатою праці за ЄТС

Працівники 1-25-го тарифних розрядів з оплатою праці за ЄТС у січні 2019 року разом із підвищенням посадових окладів втратили право на індексацію. У березні 2019 року це право ще не настало. Тож бюджетникам із оплатою праці за ЄТС заробітну плату в березні 2019-го не індексують.

Обгрунтування: постанова КМУ «Про оплату праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 28.12.2016 № 1037 встановлює, що посадові оклади (тарифні ставки, ставки заробітної плати) слід розраховувати на основі розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду, який становить прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Працівники державних органів

Розмір підвищення посадових окладів держслужбовців у січні 2019-го перевищує суму індексації, розраховану на цей місяць. Тож працівники державних органів втратили право на індексацію зарплати у січні 2019-го, а у березні це право ще не настало.

Обгрунтування: Схеми посадових окладів державних службовців, працівників, які виконують функції з обслуговування державних органів, працівників патронатних служб в державних органах встановлено відповідно до постанови КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо впорядкування структури заробітної плати працівників державних органів, судів, органів та установ системи правосуддя у 2019 році» від 06.02.2019 № 102, яка набула чинності з 16.02.2019, однак застосовують її з 01.01.2019.

Робітники

Не отримають індексації у березні й робітники, зайняті обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів.

Обгрунтування: Схеми посадових окладів робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів, затверджені наказом Мінпраці від 02.10.1996 № 77.

Базовий місяць — травень 2018 року

Як індексувати зарплати працівників, для яких травень 2018 року став базовим, читайте у публікації Березнева індексація: хто отримає, хто ні


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді