Облік палива в бюджетних установах: проводки та зразки документів

Як відобразити бухгалтерський облік палива на підприємстві і списання такого палива? У яких документах зафіксувати його рух — пояснили на прикладі робочої ситуації. Скористайтеся готовими проведеннями та скачайте зразки документів.
Як обліковувати паливо для газонокосарок

ОЛЕНА МОРОЗ,

головний бухгалтер відділу освіти, молоді та спорту Піщанської сільської ради, Дніпропетровська обл.

Комунальний заклад Зразковий ЗЗСО I—III ступенів (далі — установа), який не є платником ПДВ, щоб забезпечити роботу газонокосарок з чотиритактними і двотактними двигунами, придбав пально-мастильні матеріали (ПММ), а саме

  • 20 літрів бензину А-95 по 23,50 грн за літр загальною вартістю 470 грн;
  • 1 літр оливи для двотактних двигунів (мастило Т2) загальною вартістю 180 грн;
  • 4 літри оливи для чотиритактних двигунів (мастило Т4) загальною вартістю 385 грн.

Установа придбала ПММ на умовах післяплати за рахунок коштів загального фонду. Протягом місяця установа використала: бензин А-95 — 10 літрів, мастило Т2 — 0,5 літра, мастило Т4 —1,2 літра. Як правильно облікувати придбані ПММ та списати використані? У яких документах відобразити їх надходження та видачу?

ПММ — це легкозаймисті суміші. Тому насамперед ретельно підготуйте місце, де їх зберігатимете до повного використання. Щоб це зробити, дотримуйте норм Закону № 2694, Інструкції № 281 та Правил № 205. Як облікувати придбані ПММ, який субрахунок обрати та у яких документах відобразити інформацію про рух ПММ — розглянемо детально.

Бухгалтерський облік палива

ПММ, які закупили та передали на зберігання постачальнику, що відпускатиме його за талонами або смарт-картками, відображайте на субрахунку 1514 «Пально-мастильні матеріали». Адже на цьому субрахунку ведуть облік усіх видів палива, яке придбавають чи заготовлюють для технологічних потреб виробництва, експлуатації транспортних засобів, а також для вироблення енергії та опалення будівель (План рахунків № 1203, Порядок застосування Плану рахунків).

Щоб деталізувати операції, які відображатимете на субрахунку 1514, розробіть та затвердьте до нього аналітику (п. 2 ст. 8 Закону № 996). Адже організація бухобліку в установі належить до компетенції його власника/власників або уповноваженого органу/посадової особи відповідно до законодавства та установчих документів.

У нашій ситуації установа придбала 20 літрів бензину у спеціальну ємність (металеву каністру), а також оливу для двотактних і чотиритактних двигунів відповідно до технічних характеристик обладнання, яке використовуватиме у роботі. Тож присвойте ПММ відповідні аналітичні рахунки до субрахунку 1514 для зручного і деталізованого обліку, а саме:

  • 1514/1 — бензин А-95;
  • 1514/2 — мастило Т2;
  • 1514/3 — мастило Т4.

У яких документах відобразити інформацію про надходження та видачу ПММ?

Відображаємо рух ПММ

Щоб правильно облікувати надходження та видачу ПММ, керуйтеся Наказом № 130. Дані про рух ПММ відображайте у книгах і картках за типовими формами.

Книга кількісно-сумового обліку (типова форма № З-6). Застосовуйте для аналітичного обліку матеріальних цінностей як у кількісному, так і в сумовому вимірах. У книзі для кожного найменування запасів відкрийте окремі аналітичні рахунки. Документ відкривайте на рік на підставі залишків на початок року. Для цього в першому рядку в графі 3 за відповідними найменуваннями запасів зафіксуйте «Залишок на 01 січня 20__ р.», а у графах 9 і 10 проставте кількість та суму перехідного залишку минулого року. Записи в книзі проведіть на підставі первинних документів. Наприкінці місяця у графах 5—8 підбийте підсумки за цей місяць і, з урахуванням вхідного залишку, у графах 9 і 10 підрахуйте залишок на початок наступного за звітним місяця.

Книга кількісно-сумового обліку (типова форма № З-6а). Застосовуйте для аналітичного обліку матеріальних цінностей у централізованих бухгалтеріях. Документ заповнюйте в розрізі аналітичних рахунків за кожним найменуванням (ґатунком) запасів, як загалом за всіма установами, які обслуговуєте, так і з виділенням за кожною установою (матеріально відповідальною особою). Книгу відкривайте записами про суми залишків матеріалів на початок року. Для цього в першому рядку в графі 3 зафіксуйте «Залишок на 1 січня 20__ р.», у графах 9 та 10 проставте залишок загалом за централізованою бухгалтерією, а у графах 11 і 12 — у тому числі за кожною установою, яку обслуговуєте.

Картка кількісно-сумового обліку (типова форма № З-7). Ведіть її у тому порядку і за тим самим призначенням, як і Книги за формами № З-6 та № З-6а. Картку застосовуйте в установах, які ведуть аналітичний облік не в книгах, а у картках.

Книга складського обліку запасів (типова форма № З-9). Застосовуйте для обліку матеріалів, продуктів харчування, готових виробів та інших запасів на складі (коморі). Документ ведіть за найменуванням, ґатунком та кількістю запасів. Записи в книзі проводьте на підставі прибутково-видаткових документів. Після кожного запису виводьте залишок запасів. У кінці книги не рідше одного разу на квартал робіть записи про її перевірку централізованою бухгалтерією установи.

У нашій ситуації облік запасів ведіть у Книзі кількісно-сумового обліку (типова форма № З-6), а внутрішнє переміщення/видачу відповідальному працівнику — оформлюйте Накладною (вимогою) (типова форма № З-3). Інформацію про те, які саме аналітичні регістри застосовуватимете, аби контролювати рух запасів (матеріальних цінностей), відображайте у наказі про бухгалтерський облік установи.

ГОТОВІ ЗРАЗКИ обліку та списання пально-мастильних матеріалів СКАЧАТИ >>>

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді