Участь працівника у виборчій комісії: як розрахувати середню зарплату

Якщо працівник бере участь у виборчій комісії, цей період може вплинути на заробіток працівника у майбутньому. Пояснимо, як саме та у яких випадках

Участь працівника у виборчій комісії: як розрахувати середню зарплату

Базові показники для розрахунку зарплати, податків і лікарняних із 1 січня

Довідка про заробітну плату для отримання соціальної допомоги бланк, затверджений наказом Мінсоцполітики від 27.08.2004 № 192
Довідка про заробітну плату для отримання пенсії бланк, що є Додатком 1 до Порядку № 22-1


Робота у виборчій комісії в минулому. У пам’яті — спогади, в телефоні — селфі, а в гаманці... Та є ще одна особливість, про яку не всі знають: робота у виборчій комісії позначиться на майбутніх виплатах ексчлена комісії:

Якщо працівник бере участь у виборчій комісії, а потім... піде у відпустку

Відштовхуйтеся від того, на платній чи безплатній основі залучали працівника до роботи у виборчій кампанії.

Безплатно

Це варіант, коли за роботу у виборчій комісії працівник коштів із бюджету не отримував, але за основним місцем роботи за ним зберігали середній заробіток. За цих умов середню зарплату включайте до розрахунку суми відпускних. Ураховуйте і дні залучення його до роботи в комісії. Тобто не виключайте із розрахунку ані виплати, ані період роботи у виборчій комісії.

⚡️ Чи враховувати роботу у виборчій комісії до відпускного стажу

За плату

У цьому разі за роботу у виборчій комісії працівник отримує винагороду за ЦПД, а за основним місцем його увільнили від роботи. Далі все залежить від того, чи надасть працівник довідку з виборчої комісії про розмір оплати:

  • так, приніс довідку. Уключайте таку виплату в розрахунок середньої зарплати за основним місцем роботи. Підстава — п. 3 Постанови № 966, який вимагає зарплату за роботу у виборчих комісіях уключати в суму фактичної зарплати за місцем основної роботи під час обчислення пенсії і середньої зарплати у випадках, передбачених законодавством. Підтверджує це і Мінсоцполітики (лист від 26.06.2019 № 976/0/206-19);
  • ні, довідка відсутня. Період увільнення працівника від роботи виключайте під час обчислення відпускних із розрахункового періоду. Адже це період, коли він не працював через поважні причини і за ним не зберігали заробіток — повністю чи частково. Із розрахунку виключайте як період роботи в комісії, так і виплати за ЦПД.

Кращий варіант закріпити знання — розглянути.

Працівник «підробляв» у виборчій комісії: як розрахувати середню зарплату

Якщо працівник бере участь у виборчій комісії, а потім... захворіє

Якщо розраховуєте лікарняні, теж розмежовуйте випадки, коли за працівником зберігали середній заробіток на час роботи в комісії та коли він отримував винагороду із бюджету.

За плату

Якщо розраховуєте лікарняні, з розрахункового періоду маєте виключати календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин. Їх перелік знайдете у пункті 3 Порядку № 1266, а ми їх нагадаємо:

  • тимчасова непрацездатність;
  • відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трьох або шести років;
  • відпустка без збереження зарплати.

Якщо норми Порядку № 1266 читати буквально, то період увільнення від роботи не потрібно виключати із розрахункового періоду, адже це не є поважною причиною. Але ж це суттєво викривить середній заробіток.

Тому ми в минулих роках завжди радили виключати з розрахункового періоду час роботи у виборчій комісії. Приємно, що нас підтримало і Мінсоцполітики, яке роботу на виборах у комісії на платній основі віднесло до поважних причин відсутності (від 11.06.19 р. № 311/0/247-19). А значить, такий період потрібно виключати із розрахункового.

Безплатно

Якщо зберігали за працівником середній заробіток і сплатили із нього ЄСВ, ці дані потраплять до Держреєстру загальнообов’язкового соціального страхування. Тобто маємо складову зарплати, з якої сплатили ЄСВ. Тому, коли розраховуватимете лікарняні працівнику — члену виборчої комісії, який не отримував виплат із бюджету, збережений середній заробіток і дні роботи в комісії уключайте до розрахунку.

Працівник «підробляв» у виборчій комісії: як розрахувати середню зарплату

Якщо працівник бере участь у виборчій комісії, а потім... поїде у відрядження

Для оплати відрядження середній заробіток розраховуйте із виплат за два місяці. Застосовуйте цей розрахунковий період і для оплати вихідної допомоги та виплат військовим — строковикам і контрактникам.

У цій ситуації уже немає значення, на яких умовах працівник трудився у виборчій комісії — за плату чи безплатно. Дні увільнення від посадових обов’язків для роботи у виборчій комісії виключайте із розрахункового періоду.

Працівник «підробляв» у виборчій комісії: як розрахувати середню зарплату

Вхідні умови можуть бути різними, але підхід до розрахунку такий, як ми описали в цій статті. Упевнені, ви з легкістю впораєтеся з цим завданням.



зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді