Декларування-2022: Роз’яснення НАЗК про позначку «Член сім’ї не надав інформацію»

Особа, з якою у вас стосунки і ви спільно проживаєте, відмовляється надавати інформацію про свої доходи за минулий рік? Тоді в декларації можна обрати позначку «Член сім’ї не надав інформацію».

 Декларування-2022: Роз’яснення НАЗК про позначку «Член сім’ї не надав інформацію»

Зразок посадової інструкції бухгалтера СКАЧАТИ


Проте, якщо інформацію, яку вам не надає коханий (-а), можна знайти у відкритих джерелах, то варто спочатку дещо перевірити.

Що робити, якщо член сім’ї відмовляє вам у інформації та коли все ж слід обрати цю позначку – розповідаємо далі.

Якщо вам не надають інформацію, щоб вказати її у декларації, вам потрібно:

  • перевірити, чи є ця інформація у відкритих джерелах (реєстрах, порталах, документах або на інших ресурсах). Перелік реєстрів, які можуть вам допомогти у пошуках інформації для декларування, можна знайти за посиланням: https://nazk.gov.ua/uk/novyny/de-shukaty-informatsiyu-yaku-potribno-vkazaty-u-deklaratsiyi/;
  • якщо інформація, якою з вами не ділиться член вашої сім’ї, відсутня у відкритих джерелах, оберіть позначку «Член сім’ї не надав інформацію».

Зважайте, що у будь-якому разі вам все ж потрібно вказати у декларації інформацію, яка вам відома про члена сім’ї.

Наприклад, якщо ви знаєте, що ваша кохана людина займається підприємницькою або незалежною професійною діяльністю, вам потрібно:

  • 1) вказати у розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки» декларації, що член сім’ї отримав дохід;
  • 2) вказати відомості про члена сім’ї як джерело доходу, обравши вид доходу – «Дохід від зайняття підприємницькою діяльністю» чи «Дохід від зайняття незалежною професійною діяльністю».
  • 3) і лише потім, якщо вам не відомий розмір доходу, у відповідному полі обрати позначку «Член сім’ї не надав інформацію».

У яких ситуаціях не можна обирати позначку «Член сім’ї не надав інформацію»?

Якщо член вашої сім’ї є декларантом та вже подав декларацію чи повідомлення про суттєві зміни у майновому стані за такий же період;

Якщо у нотаріально посвідченій заяві декларанта про надання згоди на укладення членом подружжя договору зазначена інформація про цей об’єкт (вартість, характеристики тощо) або ж декларант ознайомлений з умовами такого договору. У такому випадку це означає, що декларант знав про наявність об’єкта нерухомості та його вартість.

Недекларування такого об’єкта або обрання у полі щодо його вартості позначок «Член сім’ї не надав інформації», «Не відомо», «Не застосовується» вважатиметься зазначенням недостовірних відомостей.

Кампанія декларування триває до 31 березня 2022 року.

Джерело: НАЗК

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2922

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
35574

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7213

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді