Працівники пішли в тероборону, чи зберігати за ними місце роботи та середній заробіток

Працівники пішли в тероборону, чи зберігати за ними місце роботи та середній заробіток

Ситуація

Працівники пішли в тероборону, чи зберігати за ними місце роботи та середній заробіток? Які гарантії для громадян України, які долучилися добровільно до лав самооборони, та покинули робоче місце. Офіційно виклику з військкомату не було. Чи поширюються гарантії щодо збереження середнього заробітку?

Відповідь

Так, за працівниками, які уклали контракт добровольця територіальної оборони, зберігається місце роботи, посада і середній заробіток. Підставою є підписаний контракт. Обґрунтуємо.

Органи військового управління, військові частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України комплектують в особливий період військовослужбовцями за контрактом, за призовом особами офіцерського складу та територіальним резервом (ст. 9 Закону України «Про основи національного спротиву» від 16.07.2021 № 1702-IX).

До складу добровольчих формувань територіальних громад зараховують громадян України, які:

  • відповідають вимогам, встановленим Положенням про добровольчі формування територіальних громад, затвердженим постановою КМУ від 29.12.2021 № 1449;
  • пройшли медичний, професійний та психологічний відбір;
  • підписали контракт добровольця територіальної оборони.

На громадян України, зарахованих до складу добровольчих формувань територіальних громад, під час участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони поширюється дія статутів Збройних Сил України.

За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у т. ч. шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у ФОПів, у яких вони працювали на час призову (ст. 119 Кодексу законів про працю України).

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про прийняття на роботу – оформлення на прикладі водія

Як оформити трудові відносини та оформити наказ про прийняття на роботу. Коли відмовити в оформленні трудового договору, а коли встановити стажування та випробування – дивимось на прикладі інструкції, як прийняти на роботу водія.
11594

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
52976

Господарський договір бюджетної установи

Господарський договір бюджетної установи – типи, види, істотні умови, порядок укладання та розірвання, перевірки. З якими господарськими договорами зазвичай мають справу бюджетники, чи є в них певні особливості?
16854

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді