Уряд спростив перетин кордону для окремих категорій осіб з інвалідністю й тих, хто їх супроводжує

Уряд спростив перетин кордону для окремих категорій осіб з інвалідністю й тих, хто їх супроводжує

Марина Лазебна, міністр соціальної політики України, повідомила, що за ініціативою Мінсоцполітики уряд спростив процедуру перетину кордону для окремих категорій людей з інвалідністю та осіб, які їх супроводжують, а також посилив контроль за виїздом дітей із уразливих категорій.

Зокрема, згідно з рішенням уряду люди з інвалідністю І та ІІ груп незалежно від віку мають право перетинати державний кордон України за наявності одного з документів:

Також згідно з рішенням уряду разом з кожною особою з інвалідністю І та ІІ групи, яка потребує постійного догляду, може перетинати кордон один із членів сім’ї першого ступеня споріднення, який досяг 18-річного віку, або одна інша особа, яка досягла 18-річного віку та здійснює догляд відповідно до законодавства. Здійснення догляду в такому разі можуть підтверджувати посвідчення, довідка про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

Людину з інвалідністю, яка визнана недієздатною або обмежена у дієздатності, може супроводжувати один опікун, піклувальник або член сім’ї першого ступеня споріднення, який досяг 18-річного віку.

Міністр повідомила, що Мінсоцполітики вже напрацювало необхідні зміни до законів. Але оскільки питання термінове, люди просто зараз мають перешкоди під час перетину кордону, і від цього може залежати їхнє життя і здоров’я. Тому, до того як ухвалять зміни до законів, відповідні спрощення ухвалив уряд своїм рішенням.

Джерело: сайт Мінсоцполітики

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку.

Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наші електронні журнали
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Планування закупівлі електричної енергії в бюджетних установах

Закон про ринок електроенергії закладає правові передумови щодо закупівлі замовниками електричної енергії на конкурентних засадах. Про роботу замовника та планування закупівлі електроенергії – у даному огляді.
40270

Реєстрація бюджетних зобов’язань: робочі ситуації

Реєстрація бюджетних зобов’язань: ➤ термін реєстрації ➤ підтвердні документи для реєстрації ➤ зразок заповнення реєстру бюджетних зобов’язань ➤ зразок заповнення реєстру бюджетних фінансових зобов’язань.
33504

Військовий збір 2024 – зміни з 01 жовтня

Мета військового збору випливає з самої назви – збільшити фінансування видатків на оборону України, у т.ч. фінансування ЗСУ. Військовий збір існує з 2014 року, але з 01 жовтня 2024 року відбудеться його збільшення. Про ставки військового збору, об’єкт оподаткування, правила сплати та декларування у бюджетників – у цьому огляді.
26075

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді