Кого з держслужбовців чекає покарання за виїзд закордон

Депутати хочуть встановити кримінальну відповідальність особам, які не виконають вимоги щодо повернення в Україну після введення воєнного стану

Кому з держслужбовців чекає покарання за виїзд закордон

У Парламенті зареєстровано законопроєкт № 7265. Автори проєкту пропонують внести зміни, які забезпечать повноцінне функціонування сил оборони України, органів державної влади та органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану.

Депутати пропонують зобов'язати осіб, зокрема, керівників органів державної влади та їх заступників, народних депутатів України, сільських, селищних, міських голів, працівників правоохоронних органів України, суддів, суддів Конституційного Суду України, прокурорів, які перебувають за межами України, у разі введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного стану, за відсутності поважних причин повернутися в Україну.

Поважними причинами, відповідно до цієї статті, будуть:

· заборона на виїзд з країни перебування;

· стихійні лиха;

· катастрофи;

· аварії;

· відрядження;

· перебування на стаціонарному лікуванні;

· інші обставини, які перешкоджають виїзду з країни перебування.

Пропонується, що під час дії воєнного стану такі особи зобов'язані будуть повернутися в Україну не пізніше, ніж через 15 днів з дня, коли набере чинність Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо встановлення відповідальності за невиконання вимог закону щодо повернення в Україну після введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях».

Якщо документ ухвалять, він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати
і надавати вам професійну підтримку.

У разі, якщо ви передплатник
наших друкованних видань - усі електронні матеріали зараз доступні без обмежень.

У разі, якщо якщо ви читач порталу
та
вам потрібна консультація експертачи детальніша інформаційна підтримка,
ви можете передплатити
наші електронні продукти
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» зі знижкою 50%.

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто, коли, як

Держорган НАЗК вимагає електронного декларування статків і подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, аби запобігти корупції. Хто зобов’язаний подавати це повідомлення, за яких умов і коли?
6905

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
16920

Органи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування (ОМС) – це виборні та інші органи територіальних громад, які мають повноваження вирішувати питання місцевого значення. Бухгалтер, який працевлаштовується у виконавчий орган місцевої ради, бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, має розуміти не лише структуру установи, в якій працює, а й структуру ОМС, їх повноваження, у т. ч. щодо бюджету, отримання фінансування тощо. Розглянемо це детальніше.
105928

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді