Е-лікарняні оплачуйте без зміни статусу на «готовий до сплати»

Е-лікарняні оплачувайте без зміни статусу на «готовий до сплати»

Після відновлення роботи електронного реєстру листків непрацездатності, доступ до якого призупинявся на початку війни, деякі електронні лікарняні залишилися в статусі «закритий» попри вичерпання строків.

Електронний лікарняний має статус «закритий» із дня створення та змінює його на «готовий до сплати» у день видачі — тобто через сім днів після дати закриття для лікарняних по тимчасовій непрацездатності та через сім днів після дати відкриття — для лікарняних по вагітності та пологах.

Однак через технічний збій сьогодні е-лікарняні часто не змінюють свій статус попри вичерпання строків. У такому випадку потрібно орієнтуватися на дати: якщо після дати закриття, зазначеної в е-лікарняному, минуло сім днів, на восьмий день з е-лікарняним уже можна починати працювати та призначати за ним допомогу, навіть якщо його статус залишився «закритим».

Лікар має можливість внести зміни до е-лікарняного упродовж семи днів від моменту створення, тож інформація, наявна в е-лікарняному на восьмий день, є остаточною — роботодавець може розпочати призначення допомоги від Фонду соціального страхування (ФСС) і за рахунок підприємства.

Процедура призначення допомог від ФСС не змінилася попри воєнний стан.

Водночас, якщо роботодавець через бойові дії не має можливості оформити заяву-розрахунок за лікарняним свого працівника (наприклад, якщо знищено матеріально-технічну базу підприємства тощо), застрахована особа може отримати лікарняні або декретні напряму від ФСС. Для цього слід звернутися до будь-якого зручного відділення ФСС. Контакти всіх відділень оновлюються за посиланням. Докладніше про можливість отримання допомоги напряму від ФСС за посиланням.

Нагадаємо, саме від дати прийняття ФСС заяви-розрахунку від роботодавця залежить дата фінансування лікарняних. Слідкувати за станом виплат можна в телеграм-каналі ФСС.

За повідомленням ФСС

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати
і надавати вам професійну підтримку.

У разі, якщо ви передплатник
наших друкованних видань - усі електронні матеріали зараз доступні без обмежень.

У разі, якщо якщо ви читач порталу
та
вам потрібна консультація експертачи детальніша інформаційна підтримка,
ви можете передплатити
наші електронні продукти
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» зі знижкою 50%.

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оплачувати запізнілий лікарняний

Бухгалтер дізнався про відкритий лікарняний з запізненням. Або ж лікарняний був відкритий за вже відпрацьований день. Як обчислити лікарняні такому працівникові з прикладом заповненого Додатка Д1, – у даній консультації.
26402

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
244904

Оплата електронного лікарняного в бюджетній установі: алгоритм

Розглянемо, як здійснюється оплата е-лікарняного за рахунок роботодавця і які основні моменти потрібно врахувати бухгалтеру, якщо оплата лікарняного здійснюється в межах перших 5 днів тимчасової непрацездатності.
14257

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22916

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді