У Класифікаторі професій немає потрібної назви посади: що робити

Теми:

Мінсоцполітики роз’яснило, як визначити назву посади/професії за правилами розширення/уточнення назв посад.

Аби зазначити у штатному розписі назви посад/професій, установи користуються Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженим наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327 (далі — Класифікатор професій).

Пошук по класифікатору професій

Якщо у Класифікаторі професій немає назви посади, яка відповідає покладеним на працівника обов’язкам, установі слід:

  • обрати найближчу за змістом назву професії;
  • зазначити в посадовій інструкції працівника всі особливості роботи за посадою.

Коли установа розширює назви посад/професій, вона може використовувати терміни і слова, які уточнюють місце роботи, виконувані роботи, сферу діяльності. Єдина умова — виклад назви посади/професії має бути лаконічним (прим. 2 Додатка В до Класифікатора професій).

Приміром, Класифікатор професій містить посади:

  • «Консультант» з кодом 2419.2 — професійне угрупування «Професіонали у сфері маркетингу, ефективності господарської діяльності, раціоналізації виробництва, інтелектуальної власності та інноваційної діяльності»;
  • «Аудитор» та «Консультант з податків і зборів» з кодом 2411.2 — професійне угрупування «Аудитори та кваліфіковані бухгалтери».

Оскільки за правилами розширення код базової посади/професії зберігають, від зазначених назв посад можна утворити назви:

  • «Консультант у сфері оподаткування та бухгалтерського обліку» (код 2419.2);
  • «Аудитор у сфері оподаткування та бухгалтерського обліку» (код 2411.2) та «Консультант з податків і зборів та бухгалтерського обліку» (код 2411.2).

Установа має право самостійно визначати назви посад/професій, які вона вказує у штатному розписі, але ці назви мають відповідати Класифікатору професій (ст. 64 ГК).

Джерело: Лист Мінсоцполітики від 07.02.2019 № 21/0/191-19

У Класифікаторі професій немає потрібної назви посади: що робити

Читайте також, як установлюватимуть:

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153068

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74911

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22057

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
94208

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді