У Класифікаторі професій немає потрібної назви посади: що робити

Теми:

Мінсоцполітики роз’яснило, як визначити назву посади/професії за правилами розширення/уточнення назв посад.

Аби зазначити у штатному розписі назви посад/професій, установи користуються Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженим наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327 (далі — Класифікатор професій).

Пошук по класифікатору професій

Якщо у Класифікаторі професій немає назви посади, яка відповідає покладеним на працівника обов’язкам, установі слід:

  • обрати найближчу за змістом назву професії;
  • зазначити в посадовій інструкції працівника всі особливості роботи за посадою.

Коли установа розширює назви посад/професій, вона може використовувати терміни і слова, які уточнюють місце роботи, виконувані роботи, сферу діяльності. Єдина умова — виклад назви посади/професії має бути лаконічним (прим. 2 Додатка В до Класифікатора професій).

Приміром, Класифікатор професій містить посади:

  • «Консультант» з кодом 2419.2 — професійне угрупування «Професіонали у сфері маркетингу, ефективності господарської діяльності, раціоналізації виробництва, інтелектуальної власності та інноваційної діяльності»;
  • «Аудитор» та «Консультант з податків і зборів» з кодом 2411.2 — професійне угрупування «Аудитори та кваліфіковані бухгалтери».

Оскільки за правилами розширення код базової посади/професії зберігають, від зазначених назв посад можна утворити назви:

  • «Консультант у сфері оподаткування та бухгалтерського обліку» (код 2419.2);
  • «Аудитор у сфері оподаткування та бухгалтерського обліку» (код 2411.2) та «Консультант з податків і зборів та бухгалтерського обліку» (код 2411.2).

Установа має право самостійно визначати назви посад/професій, які вона вказує у штатному розписі, але ці назви мають відповідати Класифікатору професій (ст. 64 ГК).

Джерело: Лист Мінсоцполітики від 07.02.2019 № 21/0/191-19

У Класифікаторі професій немає потрібної назви посади: що робити

Читайте також, як установлюватимуть:

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Призупинення дії трудового договору: що в Податковому розрахунку

З консультації дізнаєтеся, чи зазначати в Додатку Д5 реквізити наказу про призупинення дії трудового договору, як заповнити при цьому Додатки Д1 та 4ДФ, а також, як бути з ЄСВ з мінімальної бази
16564

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді